Az EU és Új-Zéland is jól jár a kereskedelmi egyezménnyel

Az Európai Unió és Új-Zéland lezárta a kereskedelmi megállapodás létrehozására irányuló tárgyalásokat, amely mindkét fél vállalatai és a fogyasztók előtt egyaránt jelentős gazdasági lehetőségeket nyit – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön.

Von der Leyen brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte: a megállapodás hatására 30 százalékkal bővülhet a kétoldalú kereskedelem, és az EU-export éves szinten akár 4,5 milliárd euróval is megugorhat.

Az új-zélandi uniós beruházások 80 százalékkal növekedhetnek, az uniós vállalkozások pedig már az alkalmazás első évétől évi mintegy 140 millió euró vámbefizetéstől mentesülhetnek – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

https://www.instagram.com/p/Cfb0A7mox1h/

A brüsszeli testület közleménye szerint a megállapodás a vállalkozások esetében egyebek mellett:

  • megszünteti az EU-ból Új-Zélandra irányuló exportvámokat;
  • megnyitja az új-zélandi szolgáltatások piacát olyan fontos területeken, mint a pénzügyi szolgáltatások, a távközlés, a tengeri közlekedés vagy a kézbesítési szolgáltatások;
  • megszünteti az uniós befektetők hátrányos megkülönböztetését Új-Zélandon és viszont;
  • javítja az uniós vállalkozások hozzáférését az új-zélandi közbeszerzési piachoz az áruk és a szolgáltatások, a beruházások, valamint a koncessziós szerződések területén;
  • megelőzi az indokolatlan adatlokalizációs követelményeket és szigorú védelmet biztosít a személyes adatok számára;
  • segíti a kisvállalkozások exporttevékenységének bővítését – ennek érdekében külön fejezetben tárgyalja a kis- és középvállalkozásokra vonatkozó szabályokat;
  • illetve egyszerűsíti a megfelelési követelményeket és eljárásokat, ezáltal gyorsabb áruforgalmat tesz lehetővé.

Mindemellett az európai uniós mezőgazdasági termelők a megállapodás alkalmazásának első napjától fogva jobb feltételekkel értékesíthetik majd termékeiket Új-Zélandon, mint jelenleg; több fontos uniós exportcikk – köztük a sertéshús, a bor, a pezsgő, a csokoládé, a cukorkaáruk és a kekszek – kivitele azonnal vámmentessé válik – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

  • Korábbi cikkünk a témában:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »