A becsődölt First Republic volt vezérigazgatója lesz a török jegybank elnöke

Recep Tayyip Erdogan elnök egy volt amerikai bankárt nevezett ki a török központi bank vezetőjévé, ami újabb jele annak, hogy Törökország igyekszik eltávolodni az elmúlt évtizedben látott unortodox politikától, amely a török líra több mint 90%-os leértékelődését okozta.

Hafize Gaye Erkan lesz az első nő a török központi bank élén, aki korábban a Goldman Sachs befektetési banknál is dolgozott, valamint a First Republic nevű, nemrég csődbe ment regionális amerikai hitelintézet vezérigazgatója volt egészen 2022-ig. Erkan Şahap Kavcioglu helyét veszi át, aki Erdogan közvetett utasítására erőteljesen csökkentette a kamatlábakat annak ellenére, hogy Törökországban igencsak elszabadult az infláció, 2022 októberében 85%-on tetőzött, de jelenleg is 40-50% között mozog.

https://www.instagram.com/p/CtQ0dzRt5UV/

Az elmúlt évtizedben a török jegybank részéről voltak próbálkozások arra, hogy az inflációt letörjék, a líra árfolyamát pedig stabilizálják kisebb-nagyobb kamatemelésekkel, de Erdogan elnök azokat a jegybankelnököket, akik véleménye szerint túlságosan szigorú monetáris politikát folytattak, rendre kirúgta.

Erkan 2019 óta már a török jegybank ötödik vezetője lesz, és 23,40 feletti dollár / líra árfolyam (USDTRY) mellett veszi át a stafétabotot elődjétől. Emlékeztetőul, az USDTRY árfolyama 10 évvel ezelőtt 1,875 volt, azaz egy évtized alatt a török deviza mintegy 92%-ot veszített értékéből.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Financial Times

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »