Lengyel-magyar összetartásra buzdít Przemyslaw Czarnek

Az egyre jobban széttartó európai uniós értékrendben szükség van azokra az értékekre, amelyek a történelmi lengyel-magyar barátságban találhatók – jelentette ki Przemyslaw Czarnek lengyel oktatás- és tudományügyi miniszter szerdán Varsóban.

A varsói oktatási minisztériumban kihirdették a Lengyelország-Magyarország – egy barátság története című, idén második alkalommal megrendezett országos tanulmányi verseny eredményeit. Przemyslaw Czarnek beszédében aláhúzta: a jövő miatt is fontos megtalálni a közös történelemben azokat az elemeket, amelyek összekötötték és jelenleg is összekötik a két nemzetet.

„A jövő pedig nem könnyű, tudjuk, milyen történelmi pillanatban vagyunk, milyen problémák kísérik ezt” – folytatta a miniszter, utalva az Európai Unión (EU) belüli viszonyokra, az „egyre jobban széttartó értékrendre”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Elindulhat a minősített többség felé az uniós döntéshozatal

Lengyelország is ellenzi a minősített többségű döntéshozatal bevezetését

Ma Nyugat- és Kelet-Közép-Európa „teljesen eltérő értékvilágot képvisel” – szögezte le Czarnek, hozzáfűzve: ezek a „nehéz viszonyok” azért is lesznek érezhetőek, mert Lengyelország és Magyarország „az EU-hoz tartozott, tartozik, és a jövőben is oda akar tartozni”. Emiatt is szükség van arra az értékrendre, amelyet a közös történelemben, a lengyel-magyar barátság sok évszázados történetében, a kétoldalú kapcsolatainkban találunk – hangsúlyozta Czarnek.

Megjegyezte: nehézségek merülnek fel az ukrajnai háború kapcsán is, amiatt is, mert „bizonyos tekintetben kapcsolataink a hétköznapokban különféle, bár áthidalható akadályokba ütköznek”. A jövőben viszont „mindent megtehetünk, ha értjük a múltat, azt, hogy Lengyelország és Magyarország baráti országok” – hangsúlyozta Czarnek. Felszólította a jelenlévőket e barátság megőrzésére, ápolására és építésére.

Kovács Orsolya Zsuzsanna magyar nagykövet beszédében közölte: idén Magyarországon is elindult a lengyelországihoz hasonló vetélkedő, amely a lengyel történelmet népszerűsíti.

Maciej Szymanowski, a lengyelországi versenyt szervező varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet igazgatója elmondta: a háromfordulós vetélkedőn idén 320 iskolából – minden lengyel vajdaságból – több mint kétezer diák vett részt. Az idei verseny témája a közös történelem három jelképes személyisége volt: Árpád-házi Szent Kinga, Báthory István lengyel király, erdélyi fejedelem, valamint Józef Bem (Bem József), az 1848-49-as magyar szabadságharc lengyel tábornoka, az erdélyi hadsereg parancsnoka – mondta el Szymanowski.

A díjkiosztón három, országos szintű győztes – a kelet-lengyelországi Lublin, a közép-lengyelországi Lódz, valamint a délkelet-lengyelországi Jaroslaw városokból származó gimnazisták -, valamint mintegy ötven további jutalmazott tanuló ösztöndíjakat és tárgyi ajándékokat kapott.A fődíj 3500 zloty (290 850 forint) volt. Értékes díjakkal jutalmazták a diákokat a versenyre előkészítő tanárokat is.

A versenyt a lengyel oktatási miniszter, valamint a magyar nagykövet tiszteletbeli védnökségével rendezték meg. Az ünnepségen részt vett Andrzej Klarkowski, a lengyel kormányfői hivatal helyettes vezetője is, valamint Tomasz Zielinski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt alsóházi képviselője, a parlament lengyel-magyar baráti tagozatának alelnöke, a verseny ötletadója.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »