Felpörgött a cseh autógyártás

Éves összehasonlításban 28,5 százalékkal 464 444-re nőtt az első négy hónapban a személyautók gyártása Csehországban – jelentette csütörtökön a cseh autóipari szövetség. Áprilisban 20 százalékos volt a termelés éves növekedése.

A cseh autógyárak április végéig 56 143 elektromos autót gyártottak, ami a termelés 12 százalékát jelenti. Az éves növekedés 1,9 százalékos lett.

A német Volkswagen konszernhez tartozó Skoda gyárnak sikerült behoznia a chiphiány miatt kialakult lemaradását, s növekszik a kereslet az új autók iránt, ami jó hír a cseh autóipar és a gazdaság számára is. „A chiphiány azonban még nem múlt el teljesen” – jegyezte meg Zdenek Petzl, az autóipari szövetség ügyvezető igazgatója.

A Skoda április végéig 296 851 személyautót állított elő, 40 százalékkal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az elektromos meghajtású kocsik száma 31 411; ez a termelés 10,6 százaléka.

A dél-koreai Hyundai 10,3 százalékkal 114 650-re emelte termelését, ebből 21,6 százalékot tettek ki az elektromos autók. A japán Toyota 14,9 százalékkal növelte termelését és 52 943 új járművet gyártott, melyek 53 százaléka hibrid meghajtású volt.

Az új autóbuszok és motorkerékpárok gyártása csökkent január-áprilisban.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Méretet vált a Fiat Panda

A Fiat elhagyja a miniautók szegmensét, és a korábbinál nagyobb autókkal újítja meg kínálatát, melyeket belsőégésű motorral és teljesen elektromos hajtásláncokkal fognak értékesíteni. 

Read More »