Az USA dolga eldönteni, kaphat-e F-16-osokat Ukrajna

Az amerikai vezetés feladata eldönteni, hogy kaphat-e F-16-os vadászgépeket az orosz támadás ellen védekező Ukrajna – jelentette ki egybehangzóan a német és a brit védelmi miniszter szerdán Berlinben.

Boris Pistorius és Ben Wallace a megbeszélésük után tartott közös tájékoztatón az Ukrajna által szorgalmazott, úgynevezett vadászgép-koalícióról szóló kérdésekre válaszolva rámutattak, hogy sem a német, sem a brit légierő nem rendelkezik a kijevi tervekben nevesített F-16-os vadászgéptípussal.

Egyaránt hozzátették, hogy mivel ezek a repülők amerikai gyártmányok, a Fehér Ház dolga eldönteni, hogy Ukrajna kaphat-e belőlük. Ugyanakkor mindketten hangsúlyozták: támogatják, hogy Ukrajna rendelkezzék mindennel, ami csak szükséges az orosz támadás elhárításához.

Ben Wallace ismertette: hazája egy nemzetközi összefogás, egy „platform” részeként segítheti az Ukrajnát F-16-osokkal támogatni kívánó országokat tervük megvalósításában, többek között pilóták képzésével.

Boris Pistorius elmondta, hogy hazája kapacitás és képességek híján nem alkalmas „aktív szerepre” egy ilyen vállalkozásban, de egyéb módon – például politikai és pénzügyi támogatással – hozzájárulhat annak sikeréhez.

A brit védelmi miniszter aláhúzta, hogy a nyugati vadászgép nem „varázspálca”, amelynek egyetlen suhintásával véget lehet vetni Oroszország Ukrajna elleni háborújának, rövid távon pedig az a legfontosabb, hogy Ukrajna valamilyen módon rendelkezzék azokhoz hasonló képességekkel, amelyeket a nyugati vadászgépek birtokolnak. Ezt szolgálja az a brit döntés, hogy Storm Shadow típusú rakétákkal is segítik a védekezést.

Pistorius kiemelte, hogy Németország továbbra is azokra a területekre összpontosít, amelyeken azonnali és jelentős támogatást tud biztosítani Ukrajnának. Ezek a légvédelmi képességek fejlesztése, az ukrán haderő harckocsiállományának bővítése – beleértve a járművek szállítását és karbantartását -, valamint a lőszerutánpótlás.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Védelmi ipari program indulhat jövőre az unióban

Kihívást jelent az EU azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján.

Read More »