Kis előrelépés az amerikai adósságplafon körüli vitában

Közeledtek az álláspontok az Egyesült Államok államadósság-plafonjának megemeléséről az elnök és a republikánus képviselőházi elnök részvételével zajló keddi egyeztetéseken.

Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a Kongresszus republikánus alsóházi elnöke, valamint a kongresszusi felsőház, a Szenátus demokrata vezetője, Chuck Schumer kedden a Fehér Házban folytatta a múlt héten megkezdett tárgyalást, amelynek tétje, hogy az Egyesült Államok júniusban is képes lesz-e megújítani államadósságát.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden optimista a lehetséges megállapodást tekintve, de úgy látja, hogy még sok munka áll előttük számos nehéz témát illetően. Az elnök bízik abban, hogy elérhető egy felelősségteljes, kétpárti költségvetési megállapodás, amennyiben „mindkét fél jóhiszeműen áll a tárgyaláshoz és felismeri, hogy egyikük sem fogja teljes egészében megkapni azt, amit akar” – áll a közleményben.

A Fehér Ház szóvivője napi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy Biden a tárgyalások érdekében lerövidíti erre a hétre tervezett utazását, és lemondja ausztráliai és pápua új-guineai látogatását. Az elnök ugyanakkor részt vesz a G7-csoport Tokióban szervezett csúcstalálkozóján, amelyen szó lesz az ukrajnai háborúról, a Kína támasztotta gazdasági versenyről, valamint a mesterséges intelligencia szabályozásának kérdéseiről.

Chuck Schumer, a szenátusban többségben lévő demokraták vezetője jónak és hatékonynak nevezte a megbeszélést, s arról számolt be, hogy abban közös állásponton voltak a republikánus házelnökkel, hogy a fizetésképtelenség bekövetkezte a lehető legrosszabb kimenetel lenne, szörnyű következményekkel az Egyesült Államokra és az amerikai családokra nézve, ami „nem elfogadható opció”.

Kevin McCarthy, a Kongresszus alsóházának republikánus elnöke óvatosabban fogalmazott, és azt mondta a Fehér Házban tartott megbeszélést követően, hogy változatlanul nagyon távol vannak az álláspontok. Ugyanakkor hozzátette, hogy a hét végére lehetségesnek tart egy megállapodást. Pozitívumnak nevezte, hogy a Fehér Ház beleegyezett a tárgyalások menetének módosításába és abba, hogy közvetlenül a képviselőházi elnök irodájával folytatódjanak a tárgyalások, tekintve, hogy az adósságplafonról szóló vitában a fő választóvonal a republikánus házelnök és a demokrata adminisztráció között húzódik.

McCarthy a tárgyalások megkezdése előtt arra figyelmeztetett, hogy a megegyezésre rendelkezésre álló idő vészesen fogy és már csak 16 napjuk van.

https://www.instagram.com/p/CsUfbMFt1F1/

A fizetésképtelenséggel fenyegető politikai patthelyzet amiatt alakult ki, hogy az Egyesült Államok államadóssága elérte a törvény által jelenleg engedélyezett felső határt, ezért a kormány annak megemelésére kéri a Kongresszust, amelynek republikánus képviselőházi többsége ezt határozott költségvetési kiadáscsökkentéshez köti és fegyelmezett államháztartási gazdálkodást követel.

A 31 ezer milliárd dolláros adósságplafon megemeléséről a Képviselőház már április végén elfogadott egy törvényt, ami lehetővé tenne újabb 1500 milliárd dollár hitel felvételét az állam számára, ugyanakkor konkrét kiadáscsökkentést is előír a kormány számára, többek között olyan területeket érintve, amelyek a Biden-kormány politikájának kulcselemei – ilyen például a klímapolitika és az adóhatóság létszámának emelése.

Joe Biden jelezte, hogy megvétózza a törvényt, ha elé kerül, de a Szenátusban többséget adó demokraták is jelezték, hogy nem támogatják. A Fehér Ház határozottan ragaszkodik ahhoz, hogy az adósságplafonról és a költségvetésről szóló vitát kettéválasszák.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Méretet vált a Fiat Panda

A Fiat elhagyja a miniautók szegmensét, és a korábbinál nagyobb autókkal újítja meg kínálatát, melyeket belsőégésű motorral és teljesen elektromos hajtásláncokkal fognak értékesíteni. 

Read More »