Erőteljesen átalakult az uniós gázbeszerzés

Az orosz – ukrán háború következtében jelentősen megváltozott mind az uniós gázfelhasználás, mind pedig az importált gázmennyiség származási helye. 

2022 augusztusa és 2023 márciusa között az EU gázfogyasztása 17,7%-kal csökkent, összehasonlítva a 2017 és 2022 közötti azonos hónapok (augusztus-március) átlagos gázfogyasztásával, ami egyértelműen a szűkösebb gázellátásnak és az ennek nyomán kialakult tudatosabb felhasználásnak köszönhető.

Eközben az importált mennyiség származási hely szerinti megoszlása is jelentősen módosult: az Oroszország irányából történő vezetékes gázszállítás részleges leállása és az orosz gázimportra bevezetett szankciók hatására az Oroszországból és Ukrajna felől érkező gázmennyiség lényegesen visszaesett, így Oroszország részesedése 24%-ról 15%-ra zuhant, míg Ukrajna felől a 2021-es 10% feletti részarány 2022-ben már 5% alá csökkent.

Eközben az EU-ba exportáló további országok közül Norvégia 24,4%-ra növelte piaci részesedését, az Egyesült Államok, Algéria, Katar és az Egyesült Királyság pedig egyaránt kiugró módon növelte exportját az EU felé. Az Egyesült Államok közel 10%-os piaci részarányával már a harmadik legnagyobb „beszállító”.

https://www.instagram.com/p/Cr0TxaMoWiS/

Forrás: Eurostat / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »