Jövő héten kivonulhat a Wagner-csoport Bahmutból

A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin azt mondta, hogy erői május 10-én elhagyják a lerombolt Bakhmut városát. A visszavonulást egy hirtelen nyilatkozatban jelentette be, amely egy drámai videót követett, amelyben Oroszország vezető védelmi tisztviselőit ostorozta.

 

„A Wagner harcosok, a Wagner-parancsnokság nevében kijelentem, hogy 2023. május 10-én kötelesek vagyunk a Bahmut településen lévő állásokat átadni a védelmi minisztérium egységeinek, és a Wagner maradványait logisztikai táborokba vonjuk vissza, hogy ott nyalogassuk sebeinket” – mondta Prigozsin a Reuters által lefordított nyilatkozatban.

„A Wagner-egységeket kivonom Bakhmutból, mert lőszer hiányában értelmetlen pusztulásra vannak ítélve”.

A Bahmutban folyó harcokat nagyrészt a Wagner vezette, de többször panaszkodtak a Moszkvából érkező támogatás és lőszer hiányára. Április elején Prigozsin azt állította, hogy erői a keleti város több mint 80%-át ellenőrzik, de Ukrajna nem volt hajlandó lemondani a teljesen lerombolt városról, amelyet gyakran „húsdarálónak” neveznek.

A tisztségviselők szerint a város feletti orosz ellenőrzés sokkal könnyebb hozzáférést biztosítana az orosz erőknek Kelet-Ukrajna többi részéhez.

Forrás: CNBC

Hozzászólások ()

Friss hírek