Súlyos tory vereség várható az angliai választásokon

A péntek délelőttig beérkezett első, részleges adatok arra vallanak, hogy a kormányzó brit Konzervatív Párt komoly mandátumveszteségeket szenvedett az előző napi angliai helyhatósági választásokon.

A jelöltek 230 angliai körzeti és megyei tanács több mint nyolcezer választott képviselői mandátumáért versengtek. Ez azt jelenti, hogy az angliai helyhatóságok kétharmadában kellett újjáválasztani a tanácsnoki kart. Londonban ezúttal nem tartottak helyi választásokat.

Az érintett tanácsi körzetekben a Konzervatív Pártnak 3363, a legnagyobb ellenzéki erőnek, a Munkáspártnak 2140, a harmadik országos parlamenti pártnak, a Liberális Demokratáknak pedig 1221 önkormányzati képviselője volt a csütörtöki választásokig.

A voksok hozzávetőleg harmadának összeszámlálása után, pénteken késő délelőttig a konzervatívok 231 tanácsi képviselői helyet vesztettek, és elveszítettek tíz olyan önkormányzatot is, amelyekben eddig többségük volt.

Sir John Curtice, a legnagyobb brit piac- és közvélemény-kutató cégek egyesületének (British Polling Council, BPC) elnöke, a legtekintélyesebb brit választási szakértő pénteken a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a Konzervatív Párt akár ezernél több tanácsi mandátumot is elveszíthetett.

Rishi Sunak konzervatív párti brit miniszterelnök első pénteki nyilatkozatában „csalódást keltőnek” nevezte a körvonalazódó súlyos tory vereséget, de hozzátette: nem érzékeli, hogy a Munkáspárt földcsuszamlásszerű térnyerést ért volna el, sem azt, hogy a választók „különösebben lelkesednének” a Labour programja iránt.

Az első részleges adatok alapján a Munkáspárt eddig 119 új tanácsi képviselői helyet szerzett, míg a Liberális Demokraták 62-vel növelték önkormányzati mandátumaik számát.

Ez volt a fő brit pártok első nagyobb választási megmérettetése azóta, hogy tavaly októberben Rishi Sunak került a kormány élére.

A legnagyobb brit közvéleménykutató csoport, a YouGov hónapok óta rendre 15-20 százalékpont körüli támogatottsági előnyt mér a Munkáspártnak a konzervatívokkal szemben, bár szakértők egybehangzóan hangsúlyozzák médianyilatkozataikban, hogy ezek a felmérések nem vetíthetők ki közvetlenül a helyhatósági választások várható eredményére.

A végleges eredmények a hagyományosan lassú nagy-britanniai szavazatszámlálási gyakorlat miatt legkorábban péntek éjjel vagy szombaton várhatók.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek