A bankválság ellenére kamatot emelt a Fed

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 4,75 százalékról 5,00 százalékra – 2006 óta legmagasabb szintre – emelte az irányadó dollárkamatot a szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.

A Fed az előző öt alkalommal összesen 150 bázisponttal növelte az irányadó kamatot.

A kamatdöntő Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) jelezte, hogy a további döntéseket nagymértékben a beérkező makrogazdasági adatok alakítják. A közlemény szerint „a FOMC szorosan figyelemmel fogja kísérni a beérkező adatokat, és értékeli a monetáris politikára gyakorolt hatásukat.”

A bizottság arra számít, hogy „bizonyos további szigorítások még lehetnek annak érdekében, hogy a monetáris politikát olyan irányvonalba terelje, ami kellően korlátozó ahhoz, hogy az infláció idővel visszaálljon a 2 százalékos célszintre.” Ez a megfogalmazás eltér az előzőektől, amelyek szerint „a folyamatban levő emelések” megfelelőek lennének az infláció csökkentésére. A FOMC tagjainak többsége idén még egy újabb, 25 bázispontú növelést valószínűsít.

A közlemény hangsúlyozta, hogy „az amerikai bankrendszer szilárd és rugalmas.” A bizottság továbbra is fokozottan figyel az inflációs kockázatokra. A tagok többsége szerint a kamatszint jövőre 4-4,25 százalékra csökken.

https://www.instagram.com/p/CqGcxmzsbiB/

A FOMC szerdán 3,3 százalékra emelte idei inflációs előrejelzését a decemberben várt 3,1 százalékról, a jövő évit 2,5 százalékon, a 2025. évit pedig 2,1 százalékon tartotta.

Az idei évre a GDP-növekedési várakozást 0,5 százalékról 0,4 százalékra, a jövő évit 1,6 százalékról 1,2 százalékra rontották, a 2025. évit ugyanakkor 1,8 százalékról 1,9 százalékra javították.

A munkanélküliség idei várható rátáját az eddig becsült 4,6 százalékról 4,5 százalékra csökkentették, a jövő évit 4,6 százalékon tartották, a 2025. évit viszont 4,5 százalékról 4,6 százalékra emelték.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek