Újabb menekültválsághoz vezethet a szudáni konfliktus

Az ENSZ menekültügyi szervezete arra figyelmeztetett, hogy több mint 800 000 ember menekülhet el Szudánból, ha a harcok folytatódnak, ami újabb hatalmas menekültválságot idézhet elő a régióban.

Noha dél-szudáni tisztviselők kedden bejelentették, hogy a tábornokok újabb tűzszünetről állapodtak meg, a harcok folytatódtak. Az egyhetes tűzszünet elméletben csütörtökön életbe lép – áll a megállapodást közvetítő dél-szudáni külügyminisztérium közleményében. A csaknem három hete kirobbant harcokat azonban eddig is legalább öt másik tűzszüneti bejelentés szakította meg, amelyek egyike sem volt eredményes.

A felek nem adtak ki azonnal nyilatkozatokat, amelyekben megerősítették volna a konfliktus szüneteltetéséről szóló megállapodást – egy olyan konfliktusét, amelynek az ENSZ szerint már több mint 500 halottja és több ezer sebesültje van.

Aggodalomra ad okot, hogy már több mint 100 ezren menekültek el Szudánból, több százezren – a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint egészen pontosan 334 053 ember – pedig az országon belül kényszerült lakóhelye elhagyására. Az ENSZ humanitárius ügyekért felelős vezetője, Martin Griffiths azt mondta, hogy a helyzet elérte a „töréspontot”.

https://www.instagram.com/p/CrzOIg4Iq4K/

A lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek legújabb beáramlása tovább növeli a Szudán szomszédaira nehezedő nyomást is, akik már eddig is nagyszámú szudáni menekültet fogadtak be a korábbi konfliktusok következtében.

Az elmúlt hetekben például mintegy 30 000 ember érkezett Csádba, amely már így is 400 000 szudáni menekültnek ad ideiglenes otthont. Aleksandra Roulet-Cimpric, a Nemzetközi Mentőbizottság csádi vezetője „katasztrofálisnak” nevezte a Csádba érkezők humanitárius helyzetét, megjegyezve, hogy „akut hiány van a tiszta vízhez való hozzáférés tekintetében”, és a menekülteket nem tudják megfelelően elszállásolni – sokan közülük a szabadban, fák alatt húzódnak meg.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Szudánban már a harcok kitörése előtt sem volt rózsás a helyzet, s így a jelenlegi konfliktus a humanitárius válságot „teljes körű katasztrófává” változtatja – magyarázta Abdou Dieng, az ENSZ szudáni humanitárius koordinátora.

Már eddig is körülbelül 15,8 millió szudáni szorult humanitárius segítségre, 10 millióval több, mint 2017-ben. A harcok következtében most azonban még többen maradtak megfelelő élelmiszer, áram és víz nélkül, az állami egészségügyi rendszer az összeomlás szélére került, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ráadásul a kórházak többsége nem működik.

A nemzetközi vörös félhold egyiptomi szervezete már hetek óta válságkészültségben van; a társaság már egy segélyközpontot is létesített a Szudánnal közös határ egyik átkelőhelyénél. A központ igyekszik biztosítani a szükséges szolgáltatásokat a menekülőknek: gyógyszert, élelmet, telefonos és online kommunikációs lehetőséget kínál, elsősegélyt nyújt a rászorulóknak, valamint megszervezik továbbutazásukat is. Elemzők szerint amennyiben a helyzet romlik, és Szudánban is tartósan polgárháborús körülmények alakulnak ki, mint Szíriában, akkor menekültáradatra kell számítani.

Egyiptomban hivatalosan mintegy 300 ezer menekültet tartanak nyilván. Rajtuk kívül nagyjából 9 millió külföldi él az országban, akik közül 4 millió a szudáni és félmillió a dél-szudáni.

Egyiptom már készül a szudáni menekültáradatra

Forrás: The Washington Post / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »