Precedenst teremthet a belgrádi iskolai lövöldözés

A büntethetőség korhatárát a nemzetközi példák alapján Szerbiában is 14-ről 12 évre kell csökkenteni – javasolta rendkívüli sajtótájékoztatóján szerdán Aleksandar Vucic szerb államfő arra reagálva, hogy egy 13 éves, hetedikes tanuló szerdán lelőtte nyolc diáktársát és az iskolaőrt, és további hat diákot és egy tanárt megsebesített Belgrádban.

A fiú július végén lesz 14 éves, a szerbiai törvények szerint pedig csak a 14 éven felüliek büntethetők – még a legsúlyosabb bűncselekmények esetében is.

Veselin Milic belgrádi rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint a hetedikes fiú nem sokkal a tanítás kezdete után lőtt rá apja pisztolyával a diákokra, a tanárokra és az iskola biztonsági személyzetére. A fiút a rendőrök elfogták. A tájékoztatás szerint legalább egy hónapja tervezte a támadást; az iskolába szerdán a 9 milliméteres fegyveren kívül egy kisebb pisztolyt, négy Molotov-koktélt és három feltöltött tárat is vitt.

Emellett találtak nála egy listát azoknak a diákoknak a nevével, akiket lelőni tervezett, illetve egy vázlatot, amelyen az iskola alaprajza és a tantermek elhelyezkedése szerepelt. Az is kiderült a nyomozás során, hogy a fiú azért a szerdai napot választotta a bűncselekmény elkövetésére, mert osztályának aznap az első órája történelem volt, és a történelemórák tanterme esik a legközelebb az iskola bejáratához. A lövöldözés után a fiú maga hívta fel a rendőrséget, bemutatkozott, és elmondta, hogy megölt néhány embert az iskolában.

A fiú apját őrizetbe vették, az ügyészség a közbiztonság súlyos veszélyeztetésével gyanúsítja. Az anyát is előállították, az elkövetőt pedig a belgrádi neuropszchiátriai klinika egy elkülönített részén helyezik majd el.

https://www.instagram.com/p/Crxw3_quj-5/

Aleksandar Vucic a sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a fiú nem volt bántalmazás célpontja, de kevés barátja volt, és ezért a közelmúltban az iskola egy másik osztályába iratkozott, ahol szintén nem fogadták be. A szerb elnök szerint a fiú tervein látszik, hogy valamilyen számítógépes játékot játszott, ahol mindenkinek több élete van. A fiú nem tanúsít megbánást, sőt úgy gondolja, hogy a közösségi médiában most egyesek szemében hős lehet. „Hős lett abból a fiúból, akit csúfoltak” – vázolta fel a fiú vélt gondolatait a szerb államfő.

A fiú apja a rendőrségnek azt mondta, több fegyvere is van, mindegyikre rendelkezik engedéllyel, és kombinációs zárral rendelkező széfben tartja őket. Arról nem tudott, hogy a fia is ismeri a kombinációt. A rendőrség tudomása szerint a fiatalkorú elkövető és édesapja gyakran járt lőterekre gyakorolni.

Vucic felvetette a kérdést, hogy hogyan járhatott lőtérre egy kiskorú, hogyan vihette el az apja, és hogyan történhetett meg, hogy senki nem tiltotta meg neki a belépést. Az államfő szerint nem zárható ki, hogy a fiú tudta, nem vonható büntetőjogi felelősségre.

A szerb kormány péntektől vasárnapig háromnapos gyászt hirdetett.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is; Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. A szerb elnök tájékoztatása szerint a 6,65 milliós országban 766 ezer legális fegyvert tartanak nyilván.

Túl sok fegyver van magánkézben a balkáni országokban

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

50 forint lesz a visszaváltható palackok és fémdobozok betétdíja

A tervek szerint kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak az ezer főnél nagyobb népességű településeken. A visszaváltási díj 50 forint lesz az egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások, és a gyártók által meghatározott összegű a többször használható csomagolások esetében.

Read More »

Az EU a magyarok és a lengyelek nélkül is továbbviszi a migrációs paktumot

Nancy Faeser német belügyminiszter megerősítette, hogy a Tanácsban politikai megállapodás született csütörtökön az úgynevezett válságrendeletről. Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy nem áll mellé, rajtuk kívül más állam nem nyilvánított negatív véleményt. Ebben a tekintetben feltételezzük, hogy ez a politikai megállapodás érvényes. - jelentette ki.

Read More »