Körvonalazódik Joe Biden kampánycsapata

Joe Biden fehér házi főtanácsadója vezeti az elnök 2024-es újraválasztási kampányát, amelyet a Delaware állambeli Wilmingtonból irányítanak majd – közölték Washingtonban kedden, egy időben azzal, hogy Joe Biden egy videóban hivatalosan is bejelentette: elindul újraválasztásáért.

A kampányfőnök Julie Chávez Rodriguez lesz, akinek nagyszülei ismert munkajogi aktivisták voltak, ő maga pedig politikai aktivistaként is tevékenykedett Kaliforniában. Helyettese Quentin Fulks, akinek tavaly kampányfőnökként része volt a georgiai demokrata szenátor, Raphael Warnock újraválasztásában.

Emellett a kampánycsapat tagjai között lesz az elnök több fehér házi munkatársa. A választási harcot a Delaware állambeli Wilmingtonból vezetik majd; ez a város Joe Biden otthona, ahol általában hétvégéit és szabadidejét is tölti.

Joe Biden kedden washingtoni idő szerint kora reggel megjelent kampányvideójában jelentette be, hogy második négy évre is szeretné elnyerni az elnöki mandátumot. A hivatalban lévő államfő az elmúlt hónapokban többször utalt arra, hogy szándékában áll elindulni a 2024-es választáson, de a bejelentés időpontját sokáig lebegtette. A megkezdett munkát szeretné lezárni – erre hivatkozva kért újabb négy évet az indulást bejelentő videóban.

https://www.instagram.com/p/CrdKEuPAL06/

Visszautalva első elnöki kampányára megismételte, hogy változatlanul zajlik a harc „Amerika lelkéért”. A jövő évi választás tétjeként jelölte meg, hogy több vagy kevesebb szabadsággal, több vagy kevesebb joggal rendelkeznek-e majd az amerikaiak, és kiemelte az egyéni szabadságjogok fontosságát.

A republikánusokat azzal vádolta, hogy korlátoznák a jogot a terhességmegszakításhoz, szigorítanák a társadalombiztosítási rendszert, valamint betiltanák azokat a könyveket, amelyekkel nem értenek egyet.

A háromperces videó Joe Biden elmúlt két és fél évéből mutat felvételeket, továbbá az elnök által szélsőségesnek nevezett republikánus politikusok és a 2021. január 6-i zavargások képeit is felidézi. A kampányindító videóból az is kiderül, hogy az elnök második elnöki ciklusában is Kamala Harris jelenlegi alelnökkel dolgozna együtt.

Joe Biden az újraindulását első elnökjelöltsége bejelentésének negyedik évfordulóján közölte. A várakozások szerint a demokrata párton belül – a szokásjog alapján is – könnyen elnyeri majd az újabb hivatalos jelöltséget.

Biden annak ellenére indul újra az elnöki mandátumért, hogy a közvélemény-kutatások alapján az amerikai választók túlnyomó többsége nem szeretné, ha ő lenne a demokraták jelöltje, és támogatottsága is 40 százalék körül alakul.

Múlt hétvégén jelentek meg az AP hírügynökség és a NORC társadalomkutató közös közvélemény-kutatásának eredményei, amelyek szerint a választók 73 százaléka nem látná szívesen, ha a hivatalban lévő elnök lenne a demokrata párt jelöltje 2024-ben. Még a demokrata párt szavazóinak 52 százaléka is elutasítja, míg a magát függetlennek nevező választók 86 százaléka nyilatkozott így. A regisztrált republikánusok 93 százaléka nem szeretné, ha Joe Biden lenne a demokrata induló 2024-ben. A felmérés szerint Biden elnöki tevékenységének elfogadottsága 42 százalékos, ami bár enyhe javulás idén márciushoz képest, jócskán elmarad a 2021 áprilisában mért 63 százaléktól.

Mélypontja közelébe került Joe Biden támogatottsága

Forrás: MTI / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek