Hiába a megismételt választás, a demokratáké az amerikai szenátus

Az előzetes eredmények szerint Georgia államban a kedden megismételt felsőházi választás a hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock szűk győzelmét hozta.

Warnock a szavazatok 97 százalékának összesítése után mintegy 40 ezer szavazattal állt republikánus kihívója, Herschel Walker előtt, ami behozhatatlan előnyt jelent. Négy héttel ezelőtt hasonlóan szoros küzdelemben szintén a demokrata jelölt győzött, akkor 37 ezer voks volt a két politikus közötti szavazatkülönbség. A választást azért kellett megismételni, mert november 8-án egyikük sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

https://www.instagram.com/p/Cl2iCM4OFO8/

A demokrata győzelem azt jelenti, hogy a Kongresszus felsőházában, a szenátusban 51-49 arányú demokrata többség lesz a következő két évben. Az alsóházban, a képviselőházban már korábban eldőlt, hogy a republikánusok lesznek többségben: 223 képviselővel rendelkeznek majd, míg a demokraták 212-vel.

Az új, 118. Kongresszus január 3-án alakul meg Washingtonban.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »