Hiába a megismételt választás, a demokratáké az amerikai szenátus

Az előzetes eredmények szerint Georgia államban a kedden megismételt felsőházi választás a hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock szűk győzelmét hozta.

Warnock a szavazatok 97 százalékának összesítése után mintegy 40 ezer szavazattal állt republikánus kihívója, Herschel Walker előtt, ami behozhatatlan előnyt jelent. Négy héttel ezelőtt hasonlóan szoros küzdelemben szintén a demokrata jelölt győzött, akkor 37 ezer voks volt a két politikus közötti szavazatkülönbség. A választást azért kellett megismételni, mert november 8-án egyikük sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

https://www.instagram.com/p/Cl2iCM4OFO8/

A demokrata győzelem azt jelenti, hogy a Kongresszus felsőházában, a szenátusban 51-49 arányú demokrata többség lesz a következő két évben. Az alsóházban, a képviselőházban már korábban eldőlt, hogy a republikánusok lesznek többségben: 223 képviselővel rendelkeznek majd, míg a demokraták 212-vel.

Az új, 118. Kongresszus január 3-án alakul meg Washingtonban.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

1995 óta nem tüntettek ilyen sokan a francia utcákon

Franciaországban a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen a szakszervezetek által meghirdetett keddi, második országos tiltakozónapon valamivel kevesebben sztrájkoltak, mint a január 19-i első megmozduláskor, de az összesítések szerint többen vettek részt a tiltakozó felvonulásokon. Társadalmi reform ellen 1995 óta nem tüntettek ilyen sokan a francia utcákon.

Read More »