2026-ra 60 kilométerenként lesznek elektromos töltőállomások az EU-ban

Az EU és a tagállamok megállapodtak abban, hogy 2026-ig 60 kilométerenként elektromos töltőállomásokat, 2031-ig pedig 200 kilométerenként hidrogéntöltő állomásokat létesítenek a főbb utakon.

Az Európai Unió tárgyalói megállapodtak abban, hogy a következő néhány évben az egész régióban elektromos és hidrogéntöltő pontokat alakítanak ki, hogy ezzel is elősegítsék a belső égésű motorokról történő átállást.

Az Európai Parlament és a tagállamok késő este megállapodtak abban, hogy 2026-ig az egész Európai Uniót lefedő TEN-T Core úthálózat mentén a személygépkocsik számára legalább 60 kilométerenként, a tehergépjárművek számára pedig 120 kilométerenként elektromos töltőállomásokat létesítenek. A személygépkocsik esetében a céldátum 2026, a buszok és tehergépjárművek esetében pedig az EU fő úthálózatának legalább a felén 2028-ig kell kiépülnie a rendszernek.

A TEN-T Core úthálózat és egyes szakaszai. Forrás: EP

A fenti elektromos töltőhelyeken túl továbbá 2031-re legalább 200 kilométerenként hidrogéntöltő állomásokat kell telepíteni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

„A megállapodás egyértelmű jelzést küld a polgárok és más érdekelt felek számára, hogy az egész EU-ban felhasználóbarát töltőinfrastruktúrát és alternatív üzemanyagok – például hidrogén – kiszolgálására képes töltőállomásokat fognak telepíteni” – mondta Andreas Carlson, a svéd infrastrukturális és lakásügyi miniszter nyilatkozatában.

Forrás: EP / Automotive News Europe

Hozzászólások ()

Friss hírek

Csehországban az átlagbérnél 30%-kal magasabb lesz a tanárok fizetése

Az országos bruttó átlagbérek legalább 130 százalékára emelkedik jövő januártól a pedagógusok havi fizetése Csehországban. A vonatkozó törvények módosításait a képviselőház korábbi igenje után csütörtökön a felsőház, a szenátus is elfogadta. A jogszabály életbe lépéséhez most már csak az államfő aláírása szükséges, ami ebben az esetben csak formalitás.

Read More »