2026-ra 60 kilométerenként lesznek elektromos töltőállomások az EU-ban

Az EU és a tagállamok megállapodtak abban, hogy 2026-ig 60 kilométerenként elektromos töltőállomásokat, 2031-ig pedig 200 kilométerenként hidrogéntöltő állomásokat létesítenek a főbb utakon.

Az Európai Unió tárgyalói megállapodtak abban, hogy a következő néhány évben az egész régióban elektromos és hidrogéntöltő pontokat alakítanak ki, hogy ezzel is elősegítsék a belső égésű motorokról történő átállást.

Az Európai Parlament és a tagállamok késő este megállapodtak abban, hogy 2026-ig az egész Európai Uniót lefedő TEN-T Core úthálózat mentén a személygépkocsik számára legalább 60 kilométerenként, a tehergépjárművek számára pedig 120 kilométerenként elektromos töltőállomásokat létesítenek. A személygépkocsik esetében a céldátum 2026, a buszok és tehergépjárművek esetében pedig az EU fő úthálózatának legalább a felén 2028-ig kell kiépülnie a rendszernek.

A TEN-T Core úthálózat és egyes szakaszai. Forrás: EP

A fenti elektromos töltőhelyeken túl továbbá 2031-re legalább 200 kilométerenként hidrogéntöltő állomásokat kell telepíteni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

„A megállapodás egyértelmű jelzést küld a polgárok és más érdekelt felek számára, hogy az egész EU-ban felhasználóbarát töltőinfrastruktúrát és alternatív üzemanyagok – például hidrogén – kiszolgálására képes töltőállomásokat fognak telepíteni” – mondta Andreas Carlson, a svéd infrastrukturális és lakásügyi miniszter nyilatkozatában.

Forrás: EP / Automotive News Europe

Hozzászólások ()

Friss hírek

Nagy Márton szerint nem lesz új bankadó

A bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható lenne az eddigieknél nagyobb extraprofitadó kivetése, új bankadó bevezetése. Erre a pénzre viszont jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek, emiatt a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében.

Read More »

Szeptemberben is gyenge a német üzleti környezet

Az ifo konjunktúraindex szeptemberben a várt 85,2 pontnál jobb lett ugyan, 85,7 pont, de így is elmaradt az előző havi 85,8 ponttól. A csökkenés elsősorban az aktuális üzleti környezet romló megítélésének tulajdonítható, miközben a kilátások megítélése kevésbé bizonyult borúlátónak, mint az előző hónapban.

Read More »