Jóváhagyta a finn NATO-csatlakozást a magyar parlament

A 182 igen és hat nem szavazattal elfogadott intézkedés azután született meg, hogy Magyarország kormánya hónapokon át frusztrálta a NATO-szövetségeseket azzal, hogy többször elhalasztotta a szavazást, miután Törökországon kívül már a szövetség minden más tagja ratifikálta Finnország csatlakozási kérelmét.

Miközben Helsinkiben és máshol megkönnyebbüléssel fogadták Magyarország jóváhagyását, Svédország NATO-csatlakozása továbbra is a levegőben lóg, mivel a magyar kormánypárt tagjai ragaszkodnak ahhoz, hogy megvárják, amíg Stockholm tisztázza a fennálló nézeteltéréseket.

https://www.instagram.com/p/CqUtwwIoB1C/

Finnország és Svédország közösen nyújtott be felvételi kérelmet Oroszország 2022. februárjában megkezdett ukrajnai invázióját követően, de Törökország és Magyarország ellenállása miatt végül Finnország hamarabb kap zöld utat.

A svéd pályázattal kapcsolatos bizonytalanságot a magyar halasztások mellett tovább fokozzák Törökország saját ellenvetései, mivel Stockholmot azzal vádolják, hogy túlságosan elnéző az általa terrorszervezetnek tartott csoportokkal, legfőképpen a PKK-val szemben, így Erdogan elnök a csatlakozási kérelem elfogadásárt cserébe mintegy 130 kurd nemzetiségű „terrorista” kiadatását kérte.

Forrás: Euronews / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

Csehországban az átlagbérnél 30%-kal magasabb lesz a tanárok fizetése

Az országos bruttó átlagbérek legalább 130 százalékára emelkedik jövő januártól a pedagógusok havi fizetése Csehországban. A vonatkozó törvények módosításait a képviselőház korábbi igenje után csütörtökön a felsőház, a szenátus is elfogadta. A jogszabály életbe lépéséhez most már csak az államfő aláírása szükséges, ami ebben az esetben csak formalitás.

Read More »