Jóváhagyta a finn NATO-csatlakozást a magyar parlament

A 182 igen és hat nem szavazattal elfogadott intézkedés azután született meg, hogy Magyarország kormánya hónapokon át frusztrálta a NATO-szövetségeseket azzal, hogy többször elhalasztotta a szavazást, miután Törökországon kívül már a szövetség minden más tagja ratifikálta Finnország csatlakozási kérelmét.

Miközben Helsinkiben és máshol megkönnyebbüléssel fogadták Magyarország jóváhagyását, Svédország NATO-csatlakozása továbbra is a levegőben lóg, mivel a magyar kormánypárt tagjai ragaszkodnak ahhoz, hogy megvárják, amíg Stockholm tisztázza a fennálló nézeteltéréseket.

https://www.instagram.com/p/CqUtwwIoB1C/

Finnország és Svédország közösen nyújtott be felvételi kérelmet Oroszország 2022. februárjában megkezdett ukrajnai invázióját követően, de Törökország és Magyarország ellenállása miatt végül Finnország hamarabb kap zöld utat.

A svéd pályázattal kapcsolatos bizonytalanságot a magyar halasztások mellett tovább fokozzák Törökország saját ellenvetései, mivel Stockholmot azzal vádolják, hogy túlságosan elnéző az általa terrorszervezetnek tartott csoportokkal, legfőképpen a PKK-val szemben, így Erdogan elnök a csatlakozási kérelem elfogadásárt cserébe mintegy 130 kurd nemzetiségű „terrorista” kiadatását kérte.

Forrás: Euronews / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

Védelmi ipari program indulhat jövőre az unióban

Kihívást jelent az EU azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján.

Read More »