Brexit: az EP odaszúrt a briteknek

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén jelentést fogadott el, amely szerint az Egyesült Királyság folyamatosan megszegi a kilépési megállapodás szerinti kötelezettségvállalásait és megsérti az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv rendelkezéseit.

Az 537 szavazattal, 43 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett elfogadott jelentésben az EP-képviselők emlékeztettek: a brit uniós kilépést követően elfogadott megállapodás rendelkezései közvetlen hatással vannak az Európai Unió és az Egyesült Királyság jogrendjére.

Egyebek mellett az Egyesült Királyság bíróságainak figyelembe kell venniük az Európai Unió Bíróságának ítélkezési gyakorlatát, és lehetővé kell tennie az európai uniós állampolgárok számára, hogy a megállapodás szerinti jogaik megsértése esetén a nemzeti bíróságokhoz fordulhassanak – jegyezték meg. Ezzel összefüggésben hangoztatták: jelentős javításokra van szükség az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok jogainak védelme érdekében. Sajnálatukat fejezték ki továbbá az Egyesült Királyság azon döntése miatt, hogy eltérő díjakat számít fel a különböző uniós országok vízumkérelmezőinek esetében.

Üdvözölték ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság és az Egyesült Királyság kormánya február végén elvi politikai megállapodásra jutott az észak-írországi protokollról. Az átfogó közös megoldásokat kínáló, windsori keretmegállapodásnak átnevezett egyezmény célja, hogy Észak-Írország a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után is harmonizált árukereskedelmi viszonyrendszerben maradjon az EU egységes belső piacával és vámuniójával annak érdekében, hogy ne kelljen újból fizikai ellenőrzést bevezetni az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek