Mélyül a montenegrói belpolitikai válság

Az eddiginél is mélyebb belpolitikai válságba süllyedhet Montenegró, ugyanis néhány nappal az elnökválasztás előtt a parlamentet is feloszlathatják – közölte a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) szerda esti híradójában.

Éjfélkor lejár az a 90 napos határidő, amelyet Miodrag Lekic miniszterelnök-jelölt kapott arra, hogy új kormányt alakítson. Montenegrónak tavaly augusztus óta ügyvezető kormánya van, a képviselőház ugyanis nem szavazott bizalmat a Dritan Abazovic vezette kabinetnek. Az országot azonban azóta is ugyanaz a kormány irányítja.

Milo Djukanovic államfő és a parlament többször is vitába keveredett az új kormány megalakítását illetően; arról is lehetett hallani, hogy a köztársasági elnök rendelettel oszlatná fel a képviselőházat, amire a honatyák úgy reagáltak, hogy szűkítették az elnök jogköreit.

Miodrag Lekic néhány nappal ezelőtt közölte a parlamenti pártok vezetőivel, hogy nincs meg a szükséges támogatottsága, így nem tud kormányt alakítani.

Montenegróban vasárnap tartanak elnökválasztást, ám a hivatalban lévő államfőnek még jogában állna előrehozott választást kiírni a kialakult helyzet miatt, Milo Djukanovic viszont egyelőre nem közölte, él-e ezzel a jogával, vagy megvárja, mi lesz az elnökválasztás eredménye. A vasárnapi voksolást követően még mindig lesz alkalma dönteni, megbízatása ugyanis csak május 18-án jár le.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az öt évvel ezelőtti eredménytől eltérően Milo Djukanovic ezúttal bizonyosan nem tudja megnyerni az elnökválasztást már az első fordulóban, így második forduló megtartására lesz szükség, egy ellenzéki összefogás esetén pedig a hivatalban lévő elnök el is veszítheti a választást.

  • Korábbi cikkünk a témában:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »