Erdogan bemondta a svéd és finn NATO csatlakozás árát

Svédországnak és Finnországnak mintegy 130 kurd nemzetiségű “terroristát” kell kitoloncolnia Törökországba, mielőtt Ankara jóváhagyja NATO-csatlakozási kérelmüket – közölte hétfőn Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Törökország a két skandináv állam csatlakozási kérelmét május óta blokkolja. A NATO szabályai szerint mind a 30 tagnak jóvá kell hagynia a kérelmet, mielőtt egy új tagot felvesznek.

Törökország azt akarja, hogy Svédország és Finnország teljesítsen több politikai követelést, beleértve az általa terroristáknak tartott és állítása szerint a PKK-val kapcsolatban álló kurdok, Erdogan bírálóinak kiadatását, valamint az Ankarára korábban kivetett fegyverexport tilalom eltörlését.

https://www.instagram.com/p/CngkzQ-oboK/

“Azt mondtuk, nézzétek, ha nem adjátok át nekünk a terroristáitokat, akkor úgysem tudjuk átvinni a NATO-kérelem jóváhagyását a parlamenten” – mondta Erdogan vasárnap késő este kommentárjában.

“Ahhoz, hogy ez átmenjen a parlamenten, először is több mint 100, körülbelül 130 ilyen terroristát kell átadniuk nekünk”.

Törökországon kívül még Magyarországnak is jóvá kell hagynia a svéd és a finn NATO-felvételi kérelmeket, de Magyarország nyilvánosan nem kötötte feltételekhez a jóváhagyást.

Forrás: Euronews / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

Teledobálta az eget műholdakkal a SpaceX

A legújabb becslések szerint ma már több mint 4500 nagy, 100 kg súly feletti objektum kering alacsony Föld körüli pályán, melyek közül mintegy 3500 az Elon Musk által alapított SpaceX vállalathoz és a Starlink műholdakhoz köthető. A tudósok szerint ezzel megnőtt a veszélye az ütközéseknek, ami egy veszélyes folyamatot indíthat el. 

Read More »