Erdogan bemondta a svéd és finn NATO csatlakozás árát

Svédországnak és Finnországnak mintegy 130 kurd nemzetiségű „terroristát” kell kitoloncolnia Törökországba, mielőtt Ankara jóváhagyja NATO-csatlakozási kérelmüket – közölte hétfőn Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Törökország a két skandináv állam csatlakozási kérelmét május óta blokkolja. A NATO szabályai szerint mind a 30 tagnak jóvá kell hagynia a kérelmet, mielőtt egy új tagot felvesznek.

Törökország azt akarja, hogy Svédország és Finnország teljesítsen több politikai követelést, beleértve az általa terroristáknak tartott és állítása szerint a PKK-val kapcsolatban álló kurdok, Erdogan bírálóinak kiadatását, valamint az Ankarára korábban kivetett fegyverexport tilalom eltörlését.

https://www.instagram.com/p/CngkzQ-oboK/

„Azt mondtuk, nézzétek, ha nem adjátok át nekünk a terroristáitokat, akkor úgysem tudjuk átvinni a NATO-kérelem jóváhagyását a parlamenten” – mondta Erdogan vasárnap késő este kommentárjában.

„Ahhoz, hogy ez átmenjen a parlamenten, először is több mint 100, körülbelül 130 ilyen terroristát kell átadniuk nekünk”.

Törökországon kívül még Magyarországnak is jóvá kell hagynia a svéd és a finn NATO-felvételi kérelmeket, de Magyarország nyilvánosan nem kötötte feltételekhez a jóváhagyást.

Forrás: Euronews / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »