Már csak két országnak kell jóváhagynia a svéd és finn NATO-csatlakozást

Nagy többséggel jóváhagyta a szlovák parlament kedden Finnország és Svédország NATO-csatlakozási jegyzőkönyvét. ezzel a 30 NATO tagországból már 28 végzett a ratifikálással.

A 150 fős pozsonyi törvényhozásban a két dokumentumot a TASR szlovák hírügynökség jelentése szerint 126, illetve 124 igen szavazattal fogadták el. Az ellenzéki pártok képviselőinek többsége is megszavazta, az egyértelműen NATO- és EU-tagság elleni, radikális jobboldali Mi Szlovákiánk – Néppárt (LSNS) listáján mandátumot szerzett képviselők kivételével. A ratifikációs határozatot még Zuzana Caputová államfőnek is jóvá kell hagynia, ez azonban az általános várakozás szerint már csak formaságnak számít.

A két északi ország idén májusban kérelmezte felvételét az észak-atlanti szövetségbe az ukrajnai háborúval összefüggésben. Csatlakozásukat az összes NATO-tagországnak jóvá kell hagynia, és a 30 tagországból már csak 2 maradt hátra: Törökország és Magyarország.

Ankara aggályai nyilvánosak, Magyarország vonakodása kevésbé egyértelmű. Törökország azzal vádolja Svédországot és Finnországot, hogy a török vezetés által terroristáknak tartott csoportokat támogatnak, többek között a Kurdisztáni Munkáspártot (PKK). Svédország a törk aggályokra reagálva módosította terrorizmusellenes törvényét, továbbá új rendőrségi nyomozást indított a PKK tagjai ellen, és vizsgálja Ankara kiadatási kérelmeit is.

Az Eduard Heger vezette pozsonyi kormány már korábban teljes támogatásáról biztosította Finnország és Svédország csatlakozását, a kabinet által jóváhagyott dokumentumban azt írták, hogy a két állam NATO-ba lépése egyidejűleg erősíti majd az észak-atlanti stabilitást és Szlovákia biztonságát is.

A kormányfő kedden „felelősségteljes lépésnek” nevezte a csatlakozás jóváhagyását, s annak a véleményének adott hangot, hogy „a szövetség ajtaját nyitva kell tartani azon további szövetségesek előtt, akik számára a béke és a szabadság az első helyen van”.

Forrás: MTI / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek