Tavaly 1961 óta először csökkent a kínai népesség

A tavalyi évben hat évtized óta először csökkent Kína népessége, ami egyrészt történelmi fordulat, másrészt várhatóan egy olyan hosszú időszak kezdetét jelzi, amely során a kínai lakosság számának mérséklődése mélyreható következményekkel jár a gazdaságra és a világra nézve.

Kína népessége nagyjából 850 ezerrel 1,41175 milliárdra csökkent 2022 végére – közölte az ország Nemzeti Statisztikai Hivatala. A csökkenés – amely 1961, a kínai nagy éhínség utolsó éve óta a legrosszabb volt – alátámasztja azokat az előrejelzéseket, amelyek szerint India idén a világ legnépesebb országává válhat.

Az ENSZ szakértői jelenleg úgy látják, hogy Kína népessége 2050-re 109 millióval csökken, ami több mint háromszorosa a korábbi, 2019-es előrejelzésüknek. A kínai demográfusok ezért amiatt aggódnak, hogy Kína előbb fog megöregedni, mint meggazdagodni, ami lelassítja a gazdaságot, lévén így a bevételek csökkennek, az államadósság pedig a megugró egészségügyi és jóléti költségek miatt növekedni fog.

„Kína demográfiai és gazdasági kilátásai sokkal borúsabbak a vártnál. Az országnak ezért ki kell igazítania szociális, gazdasági, védelmi és külpolitikáját” – mondta Yi Fuxian demográfus, hozzátéve, hogy Kína csökkenő munkaerő-állománya és a feldolgozóipar visszaesése tovább súlyosbítja majd a már eddig is rendkívül magas inflációt az Egyesült Államokban és Európában.

Kang Yi, a Nemzeti Statisztikai Hivatal vezetője mindazonáltal újságíróknak azt mondta, hogy az embereknek egyelőre nem kell aggódniuk a népességcsökkenés miatt, mivel „a munkaerő-kínálat összességében még mindig meghaladja a keresletet”.

  • A népességcsökkenés okai számokban
  • Kína születési rátája tavaly mindössze 6,77 születés volt 1000 lakosra vetítve, ami elég nagy esés a 2021-es arányszámhoz (7,52) képest, ráadásul rekordalacsonynak számít.
  • A szülőképes korú kínai nők száma – a kormány meghatározása szerint a 25 és 35 év közötti korosztály – körülbelül 4 millióval csökkent.
  • A halálozási ráta – amely 1974 óta a legmagasabb volt tavaly – 7,37 haláleset / 1000 fő volt, szemben a 2021-es 7,18 haláleset / 1000 fős számmal.

A demográfiai visszaesés nagy része egyébként az 1980 és 2015 között bevezetett “egy család, egy gyermek”-politika, valamint az egekbe szökő oktatási költségek hozománya, amelyek sokakat visszatartottak az egynél több gyermek vállalásától, vagy egyáltalán a gyermekvállalástól. Bár a kínai kormányzat már eltörölte a több mint három évtizeden át alkalmazott egykepolitikát – sőt, a párok immár három gyermeket is vállalhatnak -, az országban egyre nagyobb probléma a társadalom elöregedése.

Demográfiai szakértők szerint emellett Kína három éve érvényben lévő, szigorú zéró-Covid politikája további károkat okozott az ország demográfiai kilátásainak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »