A válság és a Brexit betett a brit gyáriparnak

A kedden ismertetett átfogó decemberi mérőszámok alapján több mint két és fél éve nem mért aktivitási mélyponton zárta a tavalyi évet a brit gyáripar. Egybehangzó elemzői vélemények szerint a brit gazdaság egésze is már recesszióban van.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit feldolgozóipar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) decemberben 45,3-ra csökkent a novemberben mért 46,5-ről.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését, az 50 alatti mutatók az aktivitás lanyhulását jelzik, vagyis a 45,3-as decemberi gyáripari adat a brit feldolgozó ágazat teljesítményének gyorsuló ütemű visszaesését mutatja.

Az S&P Global a felméréshez fűzött helyzetértékelésében hangsúlyozza, hogy a feldolgozóipari BMI-jelzőszám öt hónapja folyamatosan az 50-es határszint alatt jár. A ház kiemelte továbbá, hogy a brit gyáripar aktivitási mutatója 31 hónapja nem volt olyan alacsony, mint a múlt hónapban, illetve hogy a tavalyi utolsó feldolgozóipari aktivitási index – a koronavírus-járvány elhatalmasodásának idején mért mélységi rekordokat nem számítva – a legalacsonyabb értékek között van a 2009-es globális pénzügyi válság óta. Emellett a brit gyáripar kibocsátási értékének mostani visszaesési üteme is a leggyorsabbak közé tartozik az elmúlt 14 évben.

A felmérésből kitűnik, hogy a brit feldolgozóipari termékek külföldi kereslete is csökken. A vállalatok az okok között említették az általánosságban gyenge gazdasági kondíciók között a brit EU-tagság megszűnéséből (Brexit) eredő problémákat, köztük a szállítási késedelmeket és a magasabb költségeket. A felmérésbe bevont brit cégek arról számoltak be, hogy a Brexithez kötődő tényezők miatt egyes európai uniós kereskedelmi partnerek inkább máshol szerzik be az eddig Nagy-Britanniából importált termékeket.

Londoni makrogazdasági elemzők egybehangzó várakozásai szerint a brit gazdaság immár recesszióban van. A brit statisztikai hivatal (ONS) felülvizsgált végleges adatai szerint a brit hazai össztermék (GDP) a tavalyi harmadik negyedévben reálértéken számolva 0,3 százalékkal esett vissza a második negyedévvel összevetve. Ez ráadásul lefelé korrigált adat; az első becslésben még 0,2 százalékos harmadik negyedévi GDP-csökkenés szerepelt. A Bank of England legújabb előrejelzése szerint a brit hazai össztermék a negyedik negyedévben 0,1 százalékkal csökkent.

Az általánosan elfogadott technikai meghatározás alapján egy adott gazdaság akkor kerül recesszióba, ha a GDP-érték két egymást követő negyedévben visszaesik, vagyis ha a brit jegybank előrejelzése helytálló, a brit gazdaság recessziója már elkezdődött.

A Bank of England legutóbbi negyedéves pénzügypolitikai jelentésében közölte, hogy várakozása szerint Nagy-Britannia a következő két évet is recesszióban tölti: a jegybank prognózisa szerint 2023 egészében a brit gazdaság teljesítménye 1,5 százalékkal, 2024-ben pedig 1 százalékkal csökken. Ez lenne a leghosszabb recesszió azóta, hogy a brit gazdaság teljesítményének mérése a jelenlegivel összehasonlítható módszertannal elkezdődött az 1920-as években.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: valószínűleg bukta oroszországi üzemét a Volkswagen

A hét első kereskedési napját Európában teljes mértékben a Credit Suisse UBS általi átvételére adott reakciók határozzák meg. Bár a kereskedés eléggé pesszimistán indult, a délelőtt folyamán már egyértelmű visszapattanás volt látható. A befektetők figyelme most arra irányul, hogy a Wall Street hogyan reagál a felvásárlásra és a Credit Suisse kockázatos kötvényeinek lenullázására.

Read More »

Észak-Korea megregulázására szólított fel a G7-csoport és az EU

A Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő G7-csoport, valamint az Európai Unió közös állásfoglalásában a tárcavezetők kijelentették: tavaly óta Észak-Korea fokozta a helyzet elmérgesedéséhez vezető tevékenységét a soha nem látott mennyiségű ballisztikus rakéta kilövésével.

Read More »