Eltörlik az alapjövedelmet Olaszországban

Az évekkel korábban bevezetett alapjövedelem idejét nyolc hónapra csökkenti a Giorgia Meloni vezette jobboldali kormány költségvetési csomagja, melynek részleteit a miniszterelnök kedden ismertette. Az alapjövedelem eltörlését 2024-től tervezik.

Január elsejétől az úgynevezett alapjövedelemben részesülők az eddigi 18 hónap helyett legfeljebb nyolc hónapig vehetik fel a havonta járó összeget. Feltételként szabták meg, hogy a kedvezményezettnek legalább hat hónapos szakmai képzésen vagy átképzésen kell részt vennie. Ha elutasítja, elesik a támogatástól. A segélyt akkor is megvonják, ha nem fogadja el az első felkínált és megfelelőnek ítélt álláslehetőséget.

A korábbi gyakorlattal ellentétben a segély csak egyszer kérelmezhető, annál is inkább, mivel a Meloni-kormány úgy döntött, hogy 2024-től eltörli az állami támogatásnak ezt a formáját.

Az állampolgársággal bíró munkanélkülieknek majdnem automatikusan odaítélt alapjövedelmet az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezette be 2019-ben, amikor a kormányra került. A támogatásban a legalább tíz éve Olaszországban letelepedett külföldiek is részesülhettek. Az olasz társadalombiztosítási intézet (INPS) szeptemberi adatai szerint az alapjövedelmet 2,4 millióan kapják: átlagosan fejenként havi ötszáz eurót (204 ezer forintot) utalnak át nekik. A kedvezményezettek több mint fele a ország hátrányosabb helyzetű, déli térségeiben él. A Giorgia Meloni vezette jobbközép koalíció választási ígéretei között szerepelt az alapjövedelem felszámolása.

Mire szánnak pénzt?

Meloni személyesen ismertette kormánya legelső költségvetési csomagja jelentősebb pontjait; az összes intézkedés együtt 35 milliárd euróra rúg. Az „óvatos és realista pénzügyi csomag figyelembe veszi a gazdasági helyzetet, a nemzetközi feltételeket, valamint az államháztartás számára vállalható lépéseket, és az intézkedések nagy részével a családokat és vállalatokat akarja támogatni az energiadrágulás és a növekvő infláció ellentételezésére” – olvasható a kormányrendeletben. Az utóbbira 2023 első negyedévében a kormány több mint 21 milliárd eurót szán, miután októberben már több mint 9 milliárddal segítette a családokat és vállalkozásokat.

A kormány többek között csökkenti egyes alapélelmiszerek általános forgalmi adóját, adókedvezményt biztosít az önálló vállalkozóknak, növeli a családtámogatás összegét, ösztönzi a 36 év alatti nőket foglalkoztató vállalatokat, segítséget nyújt a lakást vásárló fiataloknak, illetve további időt ad a pandémia és a gazdasági válság miatt be nem fizetett adótartozások törlesztésére.

Emellett vásárlási utalványokkal támogatják a rászoruló családokat az alapvető élelmiszerek és árucikkek beszerzésében, s a három- vagy többgyermekes családoknak adott segítséget az eddigi összeg legalább felével növelik.

A költségvetési csomag továbbá 2023-tól lehetővé teszi, hogy a 62. életévüket betöltő dolgozók 41 év munkaviszony után nyugdíjba mehessenek. Nők esetében a nyugdíjkorhatár – a gyerekszámtól függően – 60 év alá csökkenhet.

További intézkedésként január elsejétől a készpénzfizetés felső határát a mostani ezerről ötezer euróra emelik, valamint jövőre is felfüggesztik a cukros italokra és a műanyag termékekre kivetett többletadót.

A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Enrico Letta „improvizáltnak és ártalmasnak” tartja a költségvetési csomagot, mely ellen országos demonstrációt hirdetett meg december 17-ére. Giuseppe Conte, az M5S elnöke embertelennek nevezte az alapjövedelem tervezett eltörlését; ő volt az, aki miniszterelnöksége idején bevezette az intézkedést. Úgy nyilatkozott: mindenre készen állnak, hogy az alapjövedelmet megvédjék, ha kell, utcára is vonulnak.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »