70 éves lett az Európai Parlament

Az Európai Parlament elődje, az Európai Szén- és Acélközösség Közgyűlésének hetven évvel ezelőtti, 1952-es megalakítására emlékezett strasbourgi plenáris ülésén kedden.

Szeptember 10-én volt hetven éve, hogy először összeült az Európai Szén- és Acélközösség Közgyűlése. A testület 1952-ben a nemzeti parlamentekből érkezett 78 képviselőből állt. 1958-ban az Európai Gazdasági Közösség és az Európai Atomenergia-közösség létrehozásával a közgyűlést kibővítették és átnevezték az Európai Parlament Közgyűlésének. Az intézmény 1962-ben vette fel az Európai Parlament nevet.

https://www.instagram.com/p/ClRGYdjoarD/

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke az ünnepségen kijelentette: Európa az emberek által feltett kérdésekre adott válasz, a reményt, a bátorságot és a hitet szimbolizálja. Alexander de Croo belga miniszterelnök azt mondta, Európát ma a jövőképpel rendelkező állampolgárok mozdítják előre; olyan európaiak, akik uniós választ várnak a migrációs, a koronavírus-járvány okozta, vagy az energiaválságra.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök beszédében kifejtette: az európaiak hét évvel a második világháború után úgy döntöttek, hogy közösséget hoznak létre; olyan közösséget, amelyben az emberek szabadok lehetnek. „Ez az európai projekt. Lehetsz más, és pont ebben, a változatosságban rejlik a gazdagságunk” – fogalmazott.

Élisabeth Borne francia miniszterelnök Franciaország szerepét emelte ki az Európai Unió felépítésében, és az Európai Parlament egyik székhelyeként működő Strasbourg jelképes fontosságáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy Franciaország elkötelezett a közös európai jövő mellett. Strasbourg Európa ideája: egy olyan Európáé, amelynek jövője közös – mondta a francia kormányfő, majd hozzátette: nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy mi is Európa, miből jött és merre tart.

Forrás: MTI / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

www.szallerbeckmotor.hu

Megfontoltan két keréken (x)

A motorozás sokaknak a szabadság megtestesítője. E tevékenység által ki tudnak lépni a szürke hétköznapokból, amelyek zsúfolásig vannak szabályokkal és határokkal. Épp ezért könnyű átesni a ló túloldalára, és túl hevesen hajszolni a szabadság érzését két keréken.

Read More »