Az új olasz kormány a gyülekezési törvény szigorításával kezdte a munkát

Az ellenzéki pártok szerint a szabadságjogokat korlátozza a Giorgia Meloni vezette kormány, amely legelső intézkedései között szigorította a nyilvános gyülekezésre vonatkozó előírásokat a kedden hatályba lépett törvénnyel.

A büntető törvénykönyv egyik cikkelyének módosításával az elkövetők háromtól hat évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók az olyan engedély nélkül rendezett terület- vagy épületfoglalások miatt, amelyeken több mint ötven ember gyűlik össze. A Matteo Piantedosi belügyminiszter nevével fémjelzett jogszabály aktualitását a Modena külvárosában rendezett rave party adta, amely egybeesett a rendelkezés hatályba lépésével.

A törvény értelmében a rendfenntartó erők engedély nélkülinek nyilvánították a fent említett, egy hangárban tartott eseményt: több mint ezerháromszáz embert és mintegy háromszáz gépjárművet azonosítottak, 150 ezer euró (60,9 millió forint) értékben foglaltak le technikai berendezéseket, és a találkozó tizennégy szervezője ellen eljárást indítottak.

A szigorítás azokra az eseményekre vonatkozik, amelyeket a rendfenntartó erők a résztvevők testi épsége vagy a közrend szempontjából veszélyesnek nyilvánítanak. A szervezőkre ezertől tízezer euróig terjedő bírságot is kiszabhatnak.

https://www.instagram.com/p/Cka-pXqNfJt/

Enrico Letta, a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára trójai falónak nevezte a gyülekezési szabadságot korlátozó jogszabályt, amelyet szerinte a jobboldali kormány a szakszervezeti megmozdulásokkal, valamint a diáktüntetésekkel szemben is ki fog használni.

Olaszországban gyakorinak számít az oktatási intézmények – nemcsak az egyetemek, hanem a gimnáziumok – engedély nélküli elfoglalása a tanulók részéről, amit mostanáig a hatóságok az esetek többségében eltűrtek. Az utóbbiak íratlan engedélyezése azonban a törvénymódosítással megszűnik.

El a kezekkel a jogszabálytól – jegyezte be közösségi oldalára Matteo Salvini, a Liga vezetője, volt belügyminiszter, aki egyúttal azt üzente Enrico Lettának, hogy a jelenlegi kormány „nem halad visszafele, a törvényeket tiszteletben kell tartani”.

A jobboldali kormány egyik első intézkedéséről van szó, mely az utóbbi hónapokban történtekre kívánt reagálni, a nyáron ugyanis több tömeges rave partyt rendeztek Európa számos országából érkezett résztvevőkkel. Augusztus közepén csaknem tízezren gyűltek össze a Rómától nem messzi Viterbóban rendezett ötnapos találkozóra, amely során tucatnyi fiatalt szállítottak kórházba túlzott alkohol- és kábítószer-fogyasztás miatt, egy fiatal pedig életét vesztette. A résztvevők jelentős része tizennyolc év alatti volt. Az akkor épp választási kampányt folytató jobboldali pártok intézkedéseket ígértek kormányra jutásuk esetén.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »