Női elnököt választott Szlovénia

A hivatalos részeredmények alapján biztosnak mondható, hogy a függetlenként induló baloldali Natasa Pirc Musar nyerte meg a szlovéniai elnökválasztás második fordulóját – ő lesz az ország első női elnöke.

A szlovén választási bizottság által 97 százalékos feldolgozottság alapján közzétett adatok szerint a vasárnap tartott második fordulóban a balközép pártok által támogatott Pirc Musar a szavazatok 54 százalékát, míg a szintén függetlenként induló jobboldali Anze Logar volt külügyminiszter a voksok 46 százalékát szerezte meg.

A központi választási bizottsághoz még nem futottak be a külföldön leadott szavazatok, de ezek a voksok érdemben már nem befolyásolhatják az eredményt, ezért biztosra vehető Pirc Musar győzelme. Az új államfő várhatóan december 23-án teszi le az esküt.

Pirc Musar programjában az egészségügyi és nyugdíjrendszer reformja, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint a biztonság- és védelempolitika szerepel.

https://www.instagram.com/p/Ck5gKkPoW1D/

A választási bizottság adatai szerint a második fordulóban a szavazásra jogosultak 52,13 százaléka – mintegy 855 ezer ember – járult az urnák elé, valamivel több, mint az első fordulóban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek