Robbanás történt Isztambul központjában

Vasárnap délután közép-európai idő szerint 14:20 körül robbanás történt Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon. A detonációnak hat halálos áldozata és számos – a legutolsó adatok szerint 81 – sebesültje van. Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap esti sajtótájékoztatóján aljas támadásnak minősítette a történteket, Fuat Oktay alelnök elmondása alapján terrorcselekmény történt.

A történteket követően nagyszámú rendőr-, mentő- és tűzoltóegység érkezett a helyszínre. A sérülteket kórházba szállították. A biztonsági szervek lezárták a sétálóutcát a forgalom elől. Az esettel kapcsolatban a hatóságok átmeneti hírzárlatot rendeltek el, az isztambuli főügyészség pedig nyomozást indított.

https://www.instagram.com/p/Ck6apJspYFk/

Erdogan felszólalásában nyomatékosította, hogy előkerítik és méltó módon megbüntetik a támadás elkövetőit. A török államfő hangsúlyozta, hogy talán nem lenne helyes egyértelműen terrorcselekménynek nevezni a történteket, de – mint fogalmazott – „terrorszagot” éreznek. Az első vizsgálatok szerint egy nő szerepet játszott a robbantásban – jelezte. Törökországot és a török népet, ahogy eddig, így ezután sem lehet terrorizmussal rabul ejteni – jelentette ki.

Oktay később a robbantás helyszínén újságíróknak azt nyilatkozta, hogy terrorcselekményként kezelik a helyzetet. A merényletet egy nő hajtotta végre egy pokolgép felrobbantásával – ismertette. A török alelnök arról ugyanakkor nem tett említést, hogy öngyilkos merénylet történt-e.

Elvileg megvan az elkövető

A török hatóságok őrizetbe vették a robbantás fő elkövetőjét, aki a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez köthető – közölte hétfő hajnalban Süleyman Soylu török belügyminiszter a detonáció helyszínén újságírókkal.

Elmondása szerint az elsődleges vizsgálatok alapján a merénylet parancsát az észak-szíriai Kobaniban adták ki, az elkövető pedig vélhetően az északnyugat-szíriai Afrín térségében jutott át a szíriai-török határon. Az esettel kapcsolatban – a merénylő előtt – másik 21 embert is őrizetbe vettek – tette hozzá. További részletekről nem adott tájékoztatást.

A tárcavezető felszólalásában arról is beszámolt, hogy az előző napi merénylet 81 sebesültjéből 50-et már hazaengedtek a kórházból. Öt áldozat van intenzív osztályon, két ember állapota pedig továbbra is súlyos – ismertette.

Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt. A merényleteket túlnyomó többségében az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet hajtotta végre. A pokolgépes támadásokban több százan vesztették életüket.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »