Melyek a legnépszerűbb altcoinok? (x)

A kriptovaluták, a mögöttük lévő technológiák, valamint a fejlődésüket segítő kiegészítő szoftverek, szolgáltatások folyamatosan fejlődnek. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a pénzügyi szektort, a tranzakciókról alkotott képünket teljesen felforgatták. Mindig érkezik valami újdonság, így néhány témát érdemes többször is átvenni, hogy minél jobban megismerjük. Ez érvényes az altcoinokra is, ezért most tekintsük át a legnépszerűbbeket! 

Kezdjük az egyik legnagyobb szereplővel: az Ethereummal

Még mielőtt belemegyünk az Ethereum (rövidítve ETH) részleteibe, érdemes megemlíteni, hogy a kriptovalutákkal kapcsolatos információk mennyisége szinte végtelen. Ajánlott meglátogatni erre specializálódott weboldalakat, ahol például bitcoin híreket olvashatunk. 

A legnagyobb és legismertebb kriptovalutával, a bitcoinnal szemben az Ethereum decentralizált dAppok és okosszerződések futtatására épít. De mik is azok a dAppok? Okosszerződésből állnak, aminek száma lehet egy vagy több is, amelyek nem mások, mint az ETH blokklánca által végrehajtott megállapodások. 

Az ether a piacon már a második helyet foglalja el, ott van a bitcoin mögött, viszont vele ellentétben nem értéktárolásra, befektetésre szolgál elsősorban, hanem egyfajta játszótérként, hogy a különböző fejlesztők erre építhessék fel a legújabb, leginnovatívabb technológiákat.

Az Ethereum is a többi társához hasonlóan nyílt forráskódú, decentralizált platform. A legnagyobb előnye a hagyományos szolgáltatókhoz képest, hogy minden adatot a blokkláncon tárol. Így szinte teljesen kizárja a csalások esélyét, a tranzakcióknak pedig nem kell egy harmadik szereplőn is áthaladnia, ezzel plusz költséget termelve.

A világ legnagyobb tőzsdéje is jelen van: a Binance Coin

A Binance a világ legnagyobb tőzsdéjének számít, ha kriptokereskedésről van szó. A Binance Coin (rövidítve BNB) a saját “termékük”, amely például a bitcoinnal ellentétben egyáltalán nem bányászható, mivel a Binance a “coin égetésre” alapozva tartja egyensúlyban a maximálisan elérhető 200 millió darabos készletet. A legnagyobb kritika, amit a BNB-vel kapcsolatban meg szoktak fogalmazni, hogy nem teljes mértékben decentralizált, mivel a Binance vállalatnak elég nagy ráhatása van a működésére.

Több versenyző is van az altcoinok között

A sor nem áll meg az előbb említett két altcoinnál: ott van például a Ripple, amelynek egyik nagy előnye, hogy a tranzakciókat pár másodperc alatt végrehajtja, és könnyen hozzákapcsolható különböző fizetési hálózatokhoz. 

De ne hagyjuk ki a Cardano-t sem, amely a Proof of Stake mechanizmus egyik legkorábbi alkalmazója, ami nagymértékben csökkenti a tranzakciók végbemenetelét. Mindemellett a Cardano az ETH-hoz hasonló nyílt platform, ami képes különböző decentralizált alkalmazások futtatására. Ezek meleltt többb további, említésre méltó altcoin is van, mint például a 2017-ben indult Polygon és Tron, vagy a web 3.0-ra épülő Polkadot, és a pénzügyi szektorok reformere, a Solana.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »