Állami tulajdonú energiavállalatot hozna létre a brit Munkáspárt

Állami tulajdonú energiatermelő vállalat létrehozásának terveit jelentette be kedden a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője.

Sir Keir Starmer a párt Liverpoolban rendezett éves konferenciáján felszólalva kijelentette: ha a Munkáspárt kormányra kerül, a kormányváltás után egy éven belül életre hívja a Great British Energy nevű vállalatot, amely állami pénzekből jönne létre és állami tulajdonban lenne.

https://www.instagram.com/p/CjBF1A_oqEm/

Starmer szerint a cég elindításához szükséges tőke egy új állami vagyonalapból származna, amelynek terveit szintén a munkáspárti kongresszuson jelentette be Rachel Reeves, a Labour árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje.

A Great British Energy elsődleges feladata a hazai megújuló energiaforrások – a szél-, az árapály- és a napenergia – kiaknázása lesz, azzal a céllal, hogy Nagy-Britannia a következő évtizedben nettó zéró károsanyag-kibocsátással, saját forrásokból termelhesse meg energiaszükségleteit. Starmer hozzátette: a Labour célkitűzése az, hogy 2030-ra Nagy-Britannia száz százalékban tiszta energiaforrásokat használjon.

A Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje bírálta, hogy a nagy-britanniai energiaellátás jelentős része külföldi vállalatoktól függ. Mint kifejtette:

  • ötmillió brit egy francia tulajdonú energiaipari vállalatnak fizeti a számláit;
  • még “a kínai kommunista pártnak is érdekeltségei vannak a brit atomenergia-iparban”;
  • a legnagyobb walesi szárazföldi szélerőmű-komplexum pedig svéd tulajdonban van, a walesi Swansea városának energiaszámláiból Stockholmban építenek iskolákat és kórházakat.

“Brit energiát a brit népnek” – hirdette meg Starmer a Munkáspárt új energiapolitikai jelszavát a liverpooli kongresszus küldötteinek ovációja közepette. A Labour vezetője hozzátette: ez a megfelelő módja annak is, hogy függetleníteni lehessen az energiaellátást “az olyan zsarnokoktól”, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Ezt a célt egyébként a konzervatív párti brit kormány is meghirdette. London már korábban bejelentette, hogy az idei év végéig beszünteti az orosz nyersolaj importját, és eddig is többször hangoztatta azt az álláspontját, miszerint az egész világnak fel kell számolnia függését az orosz energiahordozó-szállításoktól.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek