Jogi védelmet kapott egy spanyol lagúna

Önálló jogalanyi státuszt kapott Európa legnagyobb sós vizű lagúnája, a délkelet-spanyolországi Mar Menor a spanyol parlament szerdai döntésével, amely nagyobb védelmet biztosít a terület veszélyeztetett ökoszisztémája számára a jövőben.

Környezetvédők és a helyiek régóta próbálták felhívni a figyelmet a Mar Menor szennyezésére, amelyet az urbanizáció, a növekvő turizmus, a bányászat és a mezőgazdaság okoz. Utóbbi esetében például a beszivárgó műtrágya fokozza a víz algásodását, kipusztítva az ott élő különleges hal- és rákfajokat.

https://www.instagram.com/p/B2GvTP5ipVB/

A lagúna önálló jogi személlyé nyilvánítását csaknem 640 ezer ember támogatta aláírásával két évvel ezelőtt, így került a kérdés a spanyol parlament elé, amelynek alsó- és felsőháza is jóváhagyta az erről szóló jogszabályt. Így Európában a Mar Menor lett az első olyan természeti terület, amelynek elismerték a „természetes létezéshez, virágzáshoz és fejlődéshez” való alapvető és elidegeníthetetlen jogát, azonban a világon ez nem példa nélküli.

Elsőként Új-Zéland adott jogi státuszt a Whanganui folyónak 2017-ben, majd ugyanabban az évben Indiában hasonló döntés született a Gangeszről és legnagyobb mellékfolyójáról, a Jamunánról, hogy megóvják őket a további szennyezéstől.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »