Szénlázban ég Európa az energiaválság miatt

A tanzániai Mtwara tavaly év végéig főként kesudióval kereskedett, most azonban kikötője szénnel megrakodott hajókkal van tele, mivel Oroszország ukrajnai inváziója miatt világszerte versenyfutás kezdődött a környezetszennyező tüzelőanyagért – írja elemzésében a Reuters.

Tanzánia hagyományosan csak a szomszédos kelet-afrikai országokba exportál szenet; ennél messzebbi szállításról eddig szó sem lehetett, mivel a nyersanyagot több mint 600 km-re kellett volna fuvarozni a délnyugati bányákból Mtwarába, a legközelebbi indiai-óceáni kikötőbe. Nos, úgy tűnik, az egyre inkább elharapódzó európai energiaválság mindezt megváltoztatja.

A háború következtében a villamosenergia előállítására használt termikus szén ára rekordszintre ugrott, miután számos európai ország elvesztette a hozzáférést a legfontosabb beszállítójától, Oroszországtól származó földgáz- és szénforrásokhoz.

A helyzet odáig vezetett, hogy az európai vevők most hajlandóak kifizetni a legmagasabb árat a gyakran távoli bányákból – például Tanzániából, Botswanából vagy Madagaszkárról – származó szénért. “Európa más vevőkkel versenyez, és az alternatíva, ami a gáz, még drágább. Európának muszáj lesz szenet beszereznie, ezért a jövőben komoly szállítások fognak érkezni Kolumbiából, Dél-Afrikából és még távolabbról is” – magyarázta Jan Dieleman, a Cargill nyersanyagkereskedő vállalat tengeri szállítási részlegének elnöke. A cég egyébként a júniustól augusztusig tartó időszakban 9 millió tonna szenet szállított világszerte, szemben az egy évvel korábbi 7 millió tonnával.

Noha a geopolitikai széljárás megváltozása esetén a lehetőség igen kérészéletű lehet, néhány nagy szénkészlettel rendelkező ország úgy látja, hogy a megkereshető haszon túl jó lehetőség ahhoz, hogy elszalasszák. Mi sem jobb bizonyíték erre, minthogy az ausztráliai Newcastle kikötőjében – amely globális referenciaértéket képvisel – szeptember 16-án tonnánként 429 dolláron kereskedtek a termikus szénnel, ami alig marad el a márciusi 483,50 dolláros történelmi rekordtól, és többszöröse a tavaly ilyenkor mért 176 dollár/tonna körüli árnak.

Egy kikötői tisztviselő szerint Mtwarából tavaly november óta 13 szénnel megrakodott hajó indult útnak, melyek közül az utolsó a múlt héten egy 34 529 tonnás szállítmányt vitt Franciaországba. A Shipfix tengeri és áruforgalmi adatszolgáltató elemzése szerint június vége óta 57 rakománymegrendelés érkezett a tanzániai szén szállítására, míg tavaly ugyanebben az időszakban mindössze kettő.

A Braemar hajózási ügynökség elemzése szerint a nemzetközi tengeri szénkereskedelem júliusban elérte a 97,8 millió tonnát, ami rekordnak számít. Augusztusban a mennyiség 89 millió tonnára esett vissza, ami leginkább a legnagyobb termelő, Ausztrália exportzavarai miatt történt.

Forrás: Reuters

A helyzet nyertesei

Tanzánia arra számít, hogy a szénexport idén megduplázódik, körülbelül 696 773 tonnára, miközben a termelés 50%-kal mintegy 1 364 707 tonnára nő – közölte az ország bányászati bizottsága a Reuters-szel. A kormány a kivitel megugrásából származó jelentős adóbevételeket felhasználva fontolgatja egy vasútvonal építését, amely a széntermelő Ruvuma régiót kötné össze Mtwarával.

A hírügynökség által vizsgált kereskedelmi adatok szerint a tanzániai székhelyű Ruvuma Coal bányavállalat november óta legalább 400 ezer tonna szenet exportált olyan országokba, mint Hollandia, Franciaország és India.

Hasonlóképpen, a tengerparttal nem rendelkező Botswanában korábban elképzelhetetlen volt a szén tengeri piacon történő értékesítése, mivel a legtöbb export a szomszédos Dél-Afrikába, Namíbiába és Zimbabwébe irányult. “Korábban lehetetlen lett volna megoldani a logisztikát, a jelenlegi árak mellett azonban működőképesek vagyunk” – mondta Morné du Plessis, a botswanai székhelyű Minergy szénbányászati vállalat vezérigazgatója.

Madagaszkár, a világ legnagyobb vaníliaexportőre újonc lehet a globális szénpiacon; a madagaszkári szénbányászok az ország történetében először elindíthatják az exportot, az új belépőknek azonban fel kell készülniük a termelés vissza- vagy akár leállítására is, ha a piaci feltételek kedvezőtlenné válnak.

Mi lesz a környezettel?

Az Európai Unió által Ausztráliából, Dél-Afrikából és Indonéziából – amely országok hagyományosan az ázsiai piacokat látják el – behozott szén mennyisége több mint 11-szeresére nőtt az Oroszország ukrajnai invázióját követő négy hónapban – derül ki az indiai Coalmint tanácsadó cég adataiból.

A gond csak az, hogy az újraéledő szénkereslet – amelyet az orosz energiáról leszokni igyekvő, ugyanakkor az áramárakat kordában tartó kormányok hajtanak – ütközik a legszennyezőbb fosszilis tüzelőanyagtól való elszakadásra irányuló klímavédelmi tervekkel.

Nos, úgy tűnik, az európai országok átmenetileg félretették a környezetvédelmi célokat, lévén kétségbeesetten próbálják felhalmozni a tüzelőanyagot és újraindítani a leállított szénerőműveket, hogy felkészüljenek a nehéz télre. “Az erős ösztönzők 25%-kal növelték a szén- és lignittermelést az egy évvel korábbi szinthez képest, annak ellenére, hogy az elmúlt három évben számos erőművet bezártak” – mondták Európáról a Bank of America elemzői.

Az európai kormányok szerint ez átmeneti változás, bár minden annak a függvénye, hogy meddig húzódik az energiaválság. Németország például már bejelentette, hogy az energiaellátás biztonsága érdekében elhalasztja néhány szénerőmű tervezett leállítását.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »