Magyarországnyi területet vinnének az oroszok Ukrajnából

Szeptember 23. és 27. között népszavazást tartanak a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságban, valamint Herszon megyében az Oroszországhoz való csatlakozásról. Az Oroszország által elcsatolni kívánt területek mérete megközelítőleg Magyarország teljes területével egyezik meg.

Az 5 napig tartó referendumot az Oroszországhoz való csatlakozásról a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságban, valamint Herszon megyében és Zaporozsjében tartják meg – közölték kedden a két délkelet-ukrajnai szakadár és az orosz megszállás alá került dél-ukrajnai régiók kormányzatai.

A Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság társadalmi kamarája hétfőn kezdeményezte a saját regionális vezetőjénél a referendum kiírását. Kedden hasonló kezdeményezést tettek a dél-ukrajnai Herszon megyében is, és ugyanezen a napon a zaporizzsjai Együtt vagyunk Oroszországgal mozgalom egy melitopoli lakossági fórumon ugyanilyen kéréssel fordult Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatt álló részének vezetőjéhez.

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője azzal a kéréssel fordult Vlagyimir Putyinhoz, hogy a népszavazás pozitív eredménye esetén az entitás gyorsított eljárással válhasson az Oroszországi Föderáció jogalanyává. Pusilin szerint az „újraegyesülést”, amely szerinte „a történelmi igazságosság helyreállítását” jelenti, „sok millió orosz várja”.

Hasonló folyamodványt helyezett kilátásba Vlagyimir Szaldo, az orosz megszállás alá került Herszon megye katonai és polgári adminisztrációjának vezetője is, aki bejelentette, hogy a régióban önkéntes zászlóaljakat fognak alakítani az Ukrajna ellen indított „különleges hadművelet” támogatására. „A tartós béke, a rend fenntartása és a stabil jövő biztosítása a gyerekeink számára csakis az Oroszországi Föderációval együtt lehetséges” – mondta Szaldo.

Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlamenti alsóház elnöke kijelentette, hogy ha a Donyec-medence régiói „közvetlen akaratnyilvánításukon” úgy döntenek, hogy Oroszországhoz kívánnak csatlakozni, akkor az orosz parlament támogatni fogja ebben őket.

Andrej Turcsak, az orosz kormánypárt, az Egységes Oroszország főtanácsának titkára azt mondta, hogy „egy tisztességes és nyílt referendum” szerinte egyszer s mindenkorra rögzítené de jure azt, ami de facto már megvalósult: a Donyec-medence és a „felszabadított területek” Oroszországhoz tartoznak.

A RIA Novosztyi hírügynökség kedden közölte a Krími Köztársasági Politikai és Szociológiai Tanulmányok Intézetének (RIPSI) felmérését, amely szerint a Donyecki Népköztársaságban a lakosok 94, a Luhanszki Népköztársaságban 93, Zaporizzsja megyében 87, Herszon megyében pedig 80 százaléka kész arra, hogy az Oroszországhoz való csatlakozásra szavazzon. Az Ukrajnában maradást a válaszadók 1-2 százaléka, a luhanszki régióban pedig 0 százalék támogatja. A felmérést minden régióban telefonon végezték, mindenhol mintegy ezerfős mintán.

Bevált forgatókönyv

Attól függetlenül, hogy a felmérésnek van-e valóságalapja vagy csak az orosz propaganda része, az újabb ukrán területeknek a Krím-félsziget mintájára történő – népszavazás, csatlakozás, betelepítés – elcsatolását a nyugati politikai vezetés nem fogja elismerni.

Az Egyesült Államok, Németország és Franciaország máris közölték, hogy a „népszavazást” csalásnak tekintik, és nem ismerik el eredményét, a Nato katonai szövetség szerint pedig az elcsatolás a háború újabb eszköze. Tény, hogy egy háborúval érintett területen eleve nem lehetséges szabad és fair választásokat tartani.

Erre hívta fel a figyelmet az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közleménye is, miszerint bármilyen, megszálló erők által tervezett népszavazás ellentétes a nemzetközi joggal, és nem lesz jogi ereje.

Az Oroszország által elcsatolni kívánt területek mérete mindenesetre nem marginális, az 5 napig tartó referendum Ukrajna teljes területének mintegy 15%-át érinti, ami megközelítőleg Magyarország teljes területével egyezik meg – jelentette a Reuters.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / BBC News / Reuters

Hozzászólások ()

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »