Rövid zuhanyok és áramszünetek: így készül Európa az idei télre

Az energiaválság miatt az idei tél igen nehéznek ígérkezik, ezért az európai országok sorra jelentik be, miként kívánják csökkenteni az energiafehasználásukat: a zuhanyzási idő csökkentésétől kezdve a lassabb vezetésen át azon boltosok megbírságolásáig, akik nem zárják be az ajtókat, elég széles skálán mozog az „arzenál”.

Az Európai Unió tagállamainak energiaügyekért felelős miniszterei júliusban elfogadták az Európai Bizottság gázmegtakarítást célzó javaslatát, melynek értelmében a tagországok kötelezettséget vállalnak arra, hogy a tél folyamán 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást Európa energiaellátása biztonságának növelése érdekében.

Az uniós kormányok azóta számos rendeletet hoztak e cél elérése érdekében, továbbá a lakosság számára is megfogalmaztak ajánlásokat, hogy miként lehet spórolni az energiával. Alább ezekből szemezgettünk.

Franciaország

Emmanuel Macron francia elnök a gázfelhasználás 10%-os csökkentésére szólított fel, és arra figyelmeztetett, hogy ha az önkéntes erőfeszítések nem bizonyulnak elégségesnek, akkor a kényszerű energiatakarékosság is szóba kerülhet. Az orosz import Franciaország gázfogyasztásának 15%-át teszi ki, így az ország kevésbé függ Oroszországtól, mint a legtöbb uniós tagállam.

Konkrét intézkedések:

  • azokat az üzlettulajdonosokat, akik nyitva hagyják a légkondicionált üzletek ajtaját, 750 eurós bírsággal sújtják;
  • a párizsi Eiffel-torony, a Louvre és a versailles-i kastély díszkivilágítását a megszokottnál korábban lekapcsolják;
  • a világító reklámokat hajnali 1 és 6 óra között szintén le kell kapcsolni.

Németország

Németország van a leginkább kitéve az orosz gázszállítások leállításának. A német szövetségi kormány már több rendeletet elfogadott az energiafogyasztás csökkentését célzó szabályokról; ezek szeptember 2-án léptek hatályba, abban a reményben, hogy a gázfelhasználás mintegy 2%-kal csökken:

  • a középületeket legfeljebb 19 Celsius-fokig lehet felfűteni;
  • este 22 órától reggel 6-ig tilos megvilágítani a reklámfelületeket;
  • nem lehet fűteni a magán úszómedencéket.

Ausztria

Ausztria szintén nagymértékben függ az orosz gáztól, amelynek több mint 80%-át Moszkvából szerezte be a korábbi években. A múlt héten az osztrák klímaügyi hivatal energiatakarékossági kampányt indított a következő ajánlásokkal a lakosság számára:

  • vezessenek lassabban, hogy energiát takarítsanak meg – a javasolt „sebességkorlátozás” 100km/h;
  • rendszeresen olvasszák le a fagyasztót;
  • zuhanyozzanak rövidebb ideig.

Spanyolország

Bár Spanyolország nem függ annyira az orosz gáztól – amely importjának 14,5%-át teszi ki -, mint más EU-tagállamok, a spanyol parlament önkéntes alapon vállalta, hogy hét százalékkal csökkenti jelenlegi gázfogyasztását. Itt a következő intézkedések vannak érvényben:

  • nyáron nem lehet 27 Celsius-foknál hidegebbre hűteni, télen pedig 19 Celsius-foknál melegebbre fűteni egyebek mellett a közigazgatási épületeket, a kereskedelmi, zárt vendéglátó és kulturális tereket, illetve a vasút- és buszállomásokat;
  • a légkondicionált üzletek ajtajait be kell zárni;
  • tilos az üzletek és a köztéri műemlékek éjszakai kivilágítása.

Finnország

Bár Finnország gázellátásának 75%-a orosz importból származik, az ország nem annyira érzékeny Moszkva „szeszélyeire”, lévén a földgáz a teljes finnországi energiafogyasztás kevesebb mint 6%-át teszi ki. Augusztus utolsó hetében a gazdasági és foglalkoztatási minisztérium „Egy fokkal kevesebb” néven hirdetett kampányt, amelynek célja, hogy a finnek nagy része csökkentse saját energiafogyasztását:

  • kicsit tekerjék lejjebb a termosztátot otthon;
  • kevesebb elektronikai eszközt, kevesebb fényforrást használjanak;
  • a zuhanyzást korlátozzák 5 percre.

Olaszország

Olaszország tavaly a gáz közel 40%-át Oroszországból importálta. Az ökológiai átállásért felelős minisztérium kezdeményezése alapján az ország márciusig 7%-kal (5,3 milliárd köbméterrel) kívánja csökkenteni gázfogyasztását. A tárca – amellett, hogy országszerte lerövidítette a fűtési szezont, továbbá kikötötte, hogy a középületek fűtési hőmérséklete legfeljebb 17, a lakásoké pedig maximum 19 Celsius-fok lehet -, a takarékosság érdekében követendő magatartás példájaként szorgalmazza:

  • a zuhanyzás idejének csökkentését;
  • a tűzhelyek, sütők, mosogatógépek, mosógépek takarékos használatát;
  • a különböző elektronikus eszközök teljes kikapcsolását, amikor azok használaton kívül vannak.

Egyes jelentések szerint, ha Európa 2023 márciusáig 15%-kal csökkenteni tudja a gázfelhasználását, akkor a régió a korlátozott készletek és az emelkedő energiaárak ellenére is képes lenne megbirkózni a téllel. A siker azonban számos tényezőtől függ; például az sem mindegy, hogy mennyire lesz hideg az idei tél, ez ugyanis önmagában boríthatja a számításokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »