Ukrajna jól jár a német-szlovén katonai megállapodással

Ljubljana 28 M-55S típusú, a Szovjetunióban kifejlesztett, de több országban gyártott közepes harckocsit küld Ukrajnának, cserébe Németország a saját készletéből 35 német gyártmányú teherautót és 5 víztartályt ad Szlovéniának – közölte hétfőn a szlovén miniszterelnöki hivatal.

A tájékoztatás szerint erről Robert Golob szlovén kormányfő és Olaf Scholz német kancellár állapodott meg. “A három ország közti csere erősíti a védelmi együttműködést Szlovénia és Németország között” – olvasható a sajtóközleményben.

Az M-55S harckocsi a T-55-ös modell modernizált változata.

Golob és Scholz az energiaválságról és az Európai Unió nyugat-balkáni bővítéséről is tárgyalt. Ez utóbbi megbeszélésével töltötték a leghosszabb időt – derül ki a közleményből.

A szlovén kormányfő üdvözölte az EU és a nyugat-balkáni országok közti együttműködés serkentését célzó, úgynevezett berlini folyamat folytatását. Mint mondta, az unió bővítése a legjobb garancia a biztonság és a stabilitás megőrzésére a Nyugat-Balkánon. Hangsúlyozta továbbá, hogy az Európai Tanácsnak a következő hónapokban meg kell vitatnia Bosznia-Hercegovina tagjelölti státuszát.

A két kormányfő eszmecserét folytatott arról is, hogy az EU hogyan tudná enyhíteni a magas energiaárakat és ösztönözni a gáz- és villamosenergia-kereslet csökkenését. Aláhúzták, hogy az EU gyors reagálására és a tagállamok közötti szolidaritásra van szükség.

Golob aggodalmának adott hangot a változékony villamosenergia-árak miatt. Ezek komoly közvetett hatással lehetnek a gazdaság egészére, az infláción keresztül is – jegyezte meg, és azonnali piaci védintézkedések bevezetését szorgalmazta.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Mások isszák meg az amerikai-kínai technológiai harc levét

Egyetlen termék sem játszott akkora szerepet a világgazdaság és a katonai erőviszonyok alakításában, mint a félvezetők. Ennek ellenére az 556 milliárd dolláros iparág évekig nem sok figyelmet kapott a washingtoni, tokiói és más fejlett világbeli fővárosok kormányaitól. Az utóbbi időben a chipek az Egyesült Államok és Kína közötti verseny egyik fő csataterévé váltak, a harcnak azonban számos más ország és nagyvállalat is a kárát látja.

Read More »