Egyre égetőbb probléma az energiaválság – mi lesz az EU válasza?

Rendkívüli feszültségek vannak az energiapiacon, a helyzet nem fenntartható, koordinált uniós szintű beavatkozásra van szükség – jelentette ki Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlament plenáris ülésén.

A biztos az Uniós válasz a növekvő európai energiaárakra című vitában kifejtette: a bizottság javaslata szerint az áramfogyasztást csökkenteni kell annak érdekében, hogy nagyobb egyensúly álljon be a piacon. Az uniós tagállamoknak kötelező célként kell megszabni, hogy csúcsidőben mérsékeljék az energiafogyasztást – csökkentve ezáltal a villamosenergia-termelésre nehezedő nyomást -, illetve a gázfogyasztást is, ami pozitív hatást gyakorol majd az árakra. Hozzátette: az EU rugalmasságot biztosítana a tagállamoknak, hogy megtervezzék az általuk megfelelőnek ítélt intézkedéseket.

Mint mondta, gyakran a magas költséghányaddal működő termelők határozzák meg a teljes áron értékesített villamosenergia végső árát; ebből az alacsonyabb költségen áramot előállító vállalatok profitálnak, de a végső fogyasztók nem kapják meg ezt az előnyt. Az alacsony széndioxid-kibocsátású technológiák díjazására vonatkozóan a bizottság uniós szintű korlátot vezetne be. Hozzátette: a nagy haszonhoz jutó cégek bevételeiket a szolidaritás jegyében vagy tiszta energiába fektethetik vagy támogathatják a kiszolgáltatott iparágakat.

Simson hangsúlyozta: nincsen csodafegyver arra, hogy az árak visszatérjenek a háború előtti szintre, de egy célzott intézkedéscsomag képes lesz segíteni az embereken. Mint mondta, a testület azt is vizsgálja, hogy erősebb beavatkozással hogyan lehet alacsonyabb árakat elérni úgy, hogy az ellátás is biztonságban maradjon.

Közlése szerint az európai árplafon mérsékelné ugyan a manipulációt, de ennek a negatív hatásait még elemezni kell egyes tagállamokban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Mások isszák meg az amerikai-kínai technológiai harc levét

Egyetlen termék sem játszott akkora szerepet a világgazdaság és a katonai erőviszonyok alakításában, mint a félvezetők. Ennek ellenére az 556 milliárd dolláros iparág évekig nem sok figyelmet kapott a washingtoni, tokiói és más fejlett világbeli fővárosok kormányaitól. Az utóbbi időben a chipek az Egyesült Államok és Kína közötti verseny egyik fő csataterévé váltak, a harcnak azonban számos más ország és nagyvállalat is a kárát látja.

Read More »