Nagyon elszálltak a termelői árak Németországban

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden megjelent adatai szerint augusztusban a vártnál nagyobb mértékben újabb rekordra nőtt a termelőiár-infláció Németországban.

Németországban a termelői árak éves emelkedésének mértéke rekordmagasságra, 45,8 százalékra emelkedett az egy hónappal korábbi 37,2 százalékról, és meghaladta a 37,1 százalékos piaci előrejelzést.

A legnagyobb mértékben továbbra is az energiaárak emelkedtek; 139,0 százalékkal, szemben a júliusi 105,0 százalékkal. Ezen belül a földgáz ára 209,4 százalékkal, a villamosenergia ára pedig 174,9 százalékkal emelkedett. Energiaárak nélkül a termelői árak 14,0 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

További jelentős – 17,5 százalékos – áremelkedés volt tapasztalható az alapanyagok terén; különösen a fémek (19,9 százalék), a műtrágyák és nitrogénvegyületek (108,8 százalék), valamint a gabonaliszt (46,4 százalék) ára emelkedett.

A nem tartós fogyasztási cikkek ára 16,9 százalékkal ment feljebb; ezen belül az élelmiszerek ára 22,3 százalékkal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkek ára 10,9 százalékkal nőtt. A beruházási javak ára 78 százalékkal ment feljebb, elsősorban a gépek és járművek miatt.

Egy hónap alatt a termelői árak 7,9 százalékkal, szintén rekordmértékben emelkedtek a júliusi 5,3 százalékos növekedés után. Elemzők körében az árindex 1,6 százalékos havi emelkedéséről alakult ki konszenzus.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Mások isszák meg az amerikai-kínai technológiai harc levét

Egyetlen termék sem játszott akkora szerepet a világgazdaság és a katonai erőviszonyok alakításában, mint a félvezetők. Ennek ellenére az 556 milliárd dolláros iparág évekig nem sok figyelmet kapott a washingtoni, tokiói és más fejlett világbeli fővárosok kormányaitól. Az utóbbi időben a chipek az Egyesült Államok és Kína közötti verseny egyik fő csataterévé váltak, a harcnak azonban számos más ország és nagyvállalat is a kárát látja.

Read More »