Nagyon elszálltak a termelői árak Németországban

A német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden megjelent adatai szerint augusztusban a vártnál nagyobb mértékben újabb rekordra nőtt a termelőiár-infláció Németországban.

Németországban a termelői árak éves emelkedésének mértéke rekordmagasságra, 45,8 százalékra emelkedett az egy hónappal korábbi 37,2 százalékról, és meghaladta a 37,1 százalékos piaci előrejelzést.

A legnagyobb mértékben továbbra is az energiaárak emelkedtek; 139,0 százalékkal, szemben a júliusi 105,0 százalékkal. Ezen belül a földgáz ára 209,4 százalékkal, a villamosenergia ára pedig 174,9 százalékkal emelkedett. Energiaárak nélkül a termelői árak 14,0 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

További jelentős – 17,5 százalékos – áremelkedés volt tapasztalható az alapanyagok terén; különösen a fémek (19,9 százalék), a műtrágyák és nitrogénvegyületek (108,8 százalék), valamint a gabonaliszt (46,4 százalék) ára emelkedett.

A nem tartós fogyasztási cikkek ára 16,9 százalékkal ment feljebb; ezen belül az élelmiszerek ára 22,3 százalékkal emelkedett. A tartós fogyasztási cikkek ára 10,9 százalékkal nőtt. A beruházási javak ára 78 százalékkal ment feljebb, elsősorban a gépek és járművek miatt.

Egy hónap alatt a termelői árak 7,9 százalékkal, szintén rekordmértékben emelkedtek a júliusi 5,3 százalékos növekedés után. Elemzők körében az árindex 1,6 százalékos havi emelkedéséről alakult ki konszenzus.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »