Ismét 40 éves csúcson a brit infláció

Az infláció júniusban újabb 40 éves csúcsot ért el Nagy-Britanniában, miközben az élelmiszer- és energiaárak tovább emelkednek, fokozva az ország történelmi megélhetési válságát.

A szerdai becslések szerint a fogyasztói árindex éves bázison 9,4%-kal emelkedett, ami valamivel meghaladja a Reuters által megkérdezett közgazdászok konszenzusos előrejelzését, és magasabb a májusi 9,1%-nál. Ez 0,8%-os havi emelkedést jelentett a fogyasztói árakban, meghaladva az előző havi 0,7%-os növekedést. A brit statisztikai hivatal (ONS) közlése szerint legutóbb 1982-ben mértek ilyen magas inflációt az országban.

Az ONS szerint az infláció növekedéséhez a legjelentősebb mértékben az üzemanyagok és az élelmiszerek árának emelkedése járult hozzá; előbbiek 42,3%-kal drágultak egy év alatt.

A Bank of England öt egymást követő 25 bázispontos kamatemelést hajtott végre az infláció visszaszorítása érdekében, de Andrew Bailey jegybanki kormányzó keddi nyilatkozatában belengette, hogy az augusztusi ülésen fontolóra vehetik az 50 bázispontos emelést.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »