Rekordon az euróövezeti infláció

Az euróövezet éves inflációs rátája júniusban új rekordra, 8,6 százalékra emelkedett a májusi 8,1 százalékról – áll az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentésében. Az EU egészében 9,6 százalékra nőtt az infláció a májusi 8,8 százalékról.

Az euróövezetben az árak növekedési üteme felgyorsult az energia (42 százalék, szemben a májusi 39,1 százalékkal), az élelmiszerek, az alkohol és a dohány (8,9 százalék, szemben a májusi 7,5 százalékkal), illetve a nem energetikai ipari termékek (4,3 százalék, szemben a májusi 4,2 százalékkal) esetében. A szolgáltatások terén viszont enyhén mérséklődött – 3,4 százalékra csökkent a májusi 3,5 százalékról – az áremelkedés mértéke.

Az éves inflációs ráta alakulása az Európai Unióban. Forrás: Eurostat

Az energiaárak nélkül számított infláció szintén emelkedett – 4,6 százalékról 4,9 százalékra -, de a maginfláció, amely nem tartalmazza az energia, az élelmiszerek és az élvezeti cikkek árát, 3,8 százalékról 3,7 százalékra csökkent.

Az előző hónaphoz képest a fogyasztói árak 0,8 százalékkal emelkedtek, ugyanannyival, mint májusban.

A legkisebb éves infláció Máltán volt (6,1 százalék), továbbá Franciaországban (6,5 százalék) és Finnországban (8,1 százalék). A legmagasabb rátát Észtországban mérték 22 százalékkal, amit Litvánia (20,5 százalék) és Lettország (19,2 százalék) követett. Az EU tagországai közül kettőben csökkent, 25-ben emelkedett az infláció júniusban.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon – szintén az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) alapján – a júniusi éves infláció 12,6 százalék volt a májusi 10,8 százalék után, a havi szintű infláció pedig 2 százalék.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Eurostat

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »