Folytatódik az olasz kormány kálváriája

Olaszországban kedden folytatódott az egyeztetés a pártokon belül és a parlamenti erők között a Mario Draghi vezette kormány sorsáról, amely a szerdára kitűzött parlamenti voksoláson dől el, miközben az olaszok egyharmada előrehozott választásokat akar.

Mario Draghi szerdán először a felsőházban mond beszédet, szavait a frakciók felszólalásai követik. A parlament közlése szerint a Draghi-beszédről tartandó bizalmi szavazás az esti órákban várható, így a képviselőházra csak csütörtökön kerülhet sor.

Az Il Giornale című jobboldali napilap három lehetőséget vázolt fel kedden:

  • az első szerint Mario Draghi nem látja garantáltnak a kormányzás folytatását, és bejelenti lemondását anélkül, hogy megvárná a bizalmi szavazás eredményét;
  • a második forgatókönyv az, hogy Draghi elegendő biztosítékot kapott a pártoktól a kormányzás folytatásához, és a parlamenti többség támogatásával elkerüli a kormányválságot;
  • a harmadik lehetőség pedig az, hogy Draghi folytatja a kormányzást, de nem a korábbi nemzeti egységkormány élén, hanem egy úgynevezett programkormánnyal, amely adott határidőn belül a legsürgősebb gazdasági intézkedéseket hozza meg, egyebek között kidolgozza a költségvetési csomagot.

A miniszterelnök kedden ismét Sergio Mattarella államfővel egyeztetett a helyzetről.

A pártok álláspontjai nem változtak jelentősen az utóbbi napokban: a politikai válsághelyzetet előidéző Öt Csillag Mozgalom (M5S) továbbra is választ vár Draghitól a július 7-én a miniszterelnöknek átadott kilencpontos követelési listára, amitől a párt a kormányban való részvételt tette függővé. Elemzők szerint az M5S nem áll készen az előrehozott választásokra, de kormányzati szerep helyett kritikus ellenzéki erőként akar a következő hónapokban politizálni, amitől a jelenlegi 10 és 15 százalék közötti támogatottsága növelését reméli. Az elképzelést megnehezíti, hogy a párt ugyanakkor nem szívesen mond le az miniszteri és államtitkári posztjairól.

A Silvio Berlusconi vezette jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) és a Matteo Salvini vezette Liga készen áll a kormányzás folytatására azzal a feltétellel, hogy az M5S-t kihagyják belőle. „A Liga az ország gazdasági és társadalmi működését kívánja biztosítani a jövő évi költségvetés minél előbbi elfogadásával” – közölte a párt kedden, ami arra utalt, hogy a Liga a Draghi-kormány munkáját néhány hónapos határidőhöz szabja, és nem akarja megvárni a parlamenti ciklus jövő tavaszi végét.

A baloldali La Repubblica címoldala szerint „Olaszország nem akar kormányválságot”. A közel nyolcezer olaszországi polgármesterből majdnem kétezren írták alá a Mario Draghi maradását szorgalmazó kérelmet. A Confindustria gyáriparos szövetség is a Draghi-kormány folytatását sürgeti a stabilitás érdekében.

A La Stampa című napilapban megjelent felmérés szerint az olaszok 52,9 százaléka nem akar az ősszel választásokat, ami egyébként még soha nem fordult elő az olaszországi politika történetében. A választást sürgető 30,8 százaléknak hatvanöt százaléka az Olasz Testvérekre, negyven százaléka a Ligára adná szavazatát.

Az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali ellenzéki párt elnöke, Giorgia Meloni közösségi oldalán azt írta: „a sajtóból úgy tűnik, mintha egész Olaszország Draghi maradásáért könyörögne (…), miközben maga a sajtó is elismeri, hogy ha most szavaznánk, az ellenzék túlnyerne mindenki mást”.

Mario Draghi július 14-én nyújtotta be lemondását az államfőnek, miután az M5S a kormány energiacsomagjának parlamenti szavazásán kivonult az ülésteremből. Az államfő nem fogadta el Draghi lemondását, arra kérve őt, hogy a parlamentben mérje fel az erőviszonyokat a kormányzás folytatásához. Draghi az M5S nélkül is elegendő többséggel bír a parlament mindkét házában, de a jelenlegi válsághelyzet gyakorlatilag pontot tett a 2021 februárjában a közgazdász kormányfő vezetésével megalakult széles kormánykoalíció tevékenységére.

Mélyül a politikai válság Olaszországban

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

50 forint lesz a visszaváltható palackok és fémdobozok betétdíja

A tervek szerint kötelező átvételt írnak elő a 400 négyzetmétert meghaladó eladótérrel rendelkező élelmiszer-értékesítőknek, forgalmazóknak az ezer főnél nagyobb népességű településeken. A visszaváltási díj 50 forint lesz az egyszeri felhasználásra alkalmas csomagolások, és a gyártók által meghatározott összegű a többször használható csomagolások esetében.

Read More »

Az EU a magyarok és a lengyelek nélkül is továbbviszi a migrációs paktumot

Nancy Faeser német belügyminiszter megerősítette, hogy a Tanácsban politikai megállapodás született csütörtökön az úgynevezett válságrendeletről. Magyarország és Lengyelország jelezte, hogy nem áll mellé, rajtuk kívül más állam nem nyilvánított negatív véleményt. Ebben a tekintetben feltételezzük, hogy ez a politikai megállapodás érvényes. - jelentette ki.

Read More »