Csehországban is elszabadultak az árak

Júniusban 17,2 százalékra emelkedett az éves szintű infláció Csehországban a májusi 16 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal szerdán Prágában.

A csehországi infláció immár 12. hónapja folyamatosan gyorsul. Az elemzők az infláció júniusi emelkedését várták, de nem ilyen mértékben. Általános a vélemény, hogy a csehországi drágulás júliusban éri el a tetőfokát, és megközelítheti a 20 százalékot is. Ezt követően az infláció stagnálására, illetve mérsékelt lassulására lehet számítani a piaci szakértők szerint.

Az infláció – amely 1993 decembere óta most a legmagasabb –  növekedését továbbra is az élelmiszerárak, az energiaárak és az üzemanyagárak befolyásolják a leginkább. Az élelmiszerek árai 18 százalékkal, a földgáz 58 százalékkal, a villany több mint 30 százalékkal, a fűtés és a meleg víz 18,1 százalékkal, az üzemanyagok pedig 47,5 százalékkal drágábbak, mint egy éve.

Az élelmiszerek közül a liszt 70 százalékkal, a kenyér 28,6 százalékkal, a vaj 55,8 százalékkal, a tej 42,3 százalékkal, az étolaj 58,7 százalékkal, a cukor pedig 41,3 százalékkal drágult. A vendéglátás mintegy 24 százalékkal kerül többe, mint egy éve.

Magyarországon is erősen emelkedik az inflációs görbe, részben emiatt az MNB sorozatos kamatemelésekre kényszerült, de a forint árfolyamát ez sem tudta érdemben erősíteni. A júniusi magyar fogyasztói árindexet múlt pénteken tették közzé, és 11,7%-os növekedést mutatott.

Forrás: MNB

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / MNB

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »