14,5%-os inflációt mértek Romániában, a 2023-as becslést duplázták

Romániában májusban 14,5 százalék volt  az éves inflációs ráta az áprilisi 13,8 százalék után – közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

Éves összehasonlításban az élelmiszereken kívüli termékek drágultak leginkább, 17,18 százalékkal, az élelmiszerek 14,25 százalékkal kerültek többe, míg a szolgáltatások fogyasztói ára 7,47 százalékkal emelkedett. Decemberhez képest 9,15% volt a fogyasztói árindex, áprilishoz mérten 1,18 százalékkal nőtt az infláció májusban.

A sütőipari- és péktermékek fogyasztói árindexe átlagban 21 százalék volt, a búza- és a kukoricaliszt 30 százalékkal, a kenyér 21 százalékkal drágult. A krumpli csaknem 51 százalékkal került többe, az étolaj 44 százalékkal drágult. Az üzemanyag fogyasztói ára több mint 38 százalékkal, a gázé csaknem 87 százalékkal a villamosenergiáé 18 százalékkal nőtt egy év alatt.

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa május eleji monetáris politikai ülésén 75 bázisponttal, 3,75 százalékra emelte a román alapkamatot. Ezt megelőzően április elején növelték 50 bázisponttal 3 százalékra, február elején pedig szintén 50 bázisponttal 2,5 százalékról 3 százalékra az irányadó rátát.

A központi bank ugyanakkor jelentősen növelte az inflációra vonatkozó korábbi prognózisát, így az idei év végén 12,5 százalékos fogyasztói árindexre számít a februárban várt 9,6 százalékkal szemben. Immár 2023 végén is 6,7 százalékos inflációra számítanak, míg februárban még 3,2 százalékot prognosztizáltak.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: az EKB még nem látja a jeleket

Christine Lagarde, az EKB elnöke ma elmondta, hogy nem látják tiszta jelét annak, hogy a maginfláció csökkenne, dinamikája továbbra is erős. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy az EKB nem feltétlenül emeli tovább a kamatokat, de nem is zárja ki a további szigorítást.

Read More »

Nemsokára a holland köztisztviselőknek sem szabad tiktokozni

A holland kormány hamarosan megtiltja köztisztviselőinek, hogy a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok alkalmazást munkahelyi elektronikus eszközeiken használják, annak érdekében, hogy kiküszöböljék a kémkedés esetleges kockázatát - közölte Alexandra van Huffelen, a holland igazságügyi minisztérium digitalizációért felelős államititkára kedden Hágában.

Read More »