Brexit: az EU kötelezettségszegési eljárással válaszol a brit makacsságra

Az Európai Unió jogi lépéseket tesz, és kötelezettségszegési eljárást indít az Egyesült Királysággal szemben a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi jegyzőkönyv hétfőn bejelentett, egyoldalú brit módosítási terve miatt – jelentette be Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja szerdán Brüsszelben.

Sefcovic közölte: az EU ezzel arra reagál, hogy az Egyesült Királyság nem teljesítette az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv jelentős részeit, mégpedig annak ellenére, hogy az EU többször is felszólította Londont annak végrehajtására.

A kötelezettségszegési eljárás célja az előírások betartásának biztosítása számos kulcsfontosságú területen, az uniós állampolgárok egészségének és biztonságának védelme érdekében – hangoztatta az uniós biztos.

„A jegyzőkönyv végrehajtásának elmaradása a nemzetközi jog egyértelmű megsértését jelenti. A nemzetközi megállapodások megsértése elfogadhatatlan. A bizalom a nemzetközi kötelezettségek betartásával épül ki. Az egyoldalú cselekvés nem előremutató” – fogalmazott.

A kötelezettségszegési eljárás részleteivel kapcsolatban közölte: az Európai Bizottság 2021. március 15-én indított eljárást az Egyesült Királysággal szemben, mert London nem hajtotta végre megfelelően a szóban forgó jegyzőkönyvet, különösen az agrár-élelmiszeripari termékek határon átnyúló szállítására vonatkozó tanúsítási követelmények tekintetében. Tavaly a konstruktív együttműködés szellemében az eljárást felfüggesztették, azonban az Egyesült Királyság február óta nem hajlandó érdemi vitát folytatni a jegyzőkönyv gyakorlati végrehajtásáról, továbbá a hétfői egyoldalú bejelentés ellentétes a jóhiszemű együttműködés szellemmel – húzta alá a szlovák politikus. Amennyiben az Egyesült Királyság kormánya két hónapon belül nem válaszol az uniós bizottság aggályaira, a brüsszeli testület fontolóra veszi, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé vigye – mondta.

Sefcovic bejelentette továbbá: az EU két új kötelezettségszegési eljárást is indít az Egyesült Királysággal szemben, mivel London egyrészt nem teljesítette az EU egészségügyi és növényegészségügyi szabályai szerinti kötelezettségeit, másrészt elmulasztotta megosztani az EU-val az Észak-Írországra vonatkozó kereskedelmi statisztikai adatokat, noha azt a jegyzőkönyv egyértelműen előírja.

Az uniós biztos ugyanakkor elmondta azt is, hogy az Európai Bizottság nemsokára újabb részleteket közöl azokról a lehetséges megoldásokról, melyeket még 2021 októberében javasolt az áruk Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti mozgásának megkönnyítésére. A brüsszeli testület arra szólítja fel az Egyesült Királyság kormányát, hogy jóhiszeműen, komolyan és előremutatóan vegyen részt a javasolt megoldásokkal foglalkozó megbeszéléseken – tette hozzá.

Az Európai Unió és London vitája abból ered, hogy a Brexit-megállapodáshoz fűzött, 64 oldalas jegyzőkönyv alapján az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával. Így viszont a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba – vagyis az uniós egységes piacra – ellenőrizetlen termékek kerüljenek be. Ez a megoldás az ára annak, hogy ezeket az ellenőrzéseket nem Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán kell elvégezni, amelynek szabad átjárhatóságát az északír konfliktust lezáró nagypénteki megállapodás írja elő.

A brit kormány egyoldalúan módosította a Brexit-megállapodás egyik elemét

Brexit: folytatódik az egymásra mutogatás

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »