A nyerőgépes játékok gyártói is tőzsdére mennek

Az internetes technológia fejlődése számos iparágat változtatott meg és alakított át. Az, hogy virtuálisan, fizikai jelenlét nélkül is elvégezhetünk bizonyos ügyleteket, radikális változásokat hozott magával.

A legdinamikusabban erre a kereskedelem és a szerencsejáték-ipar érzett rá, olyan online kaszinójátékokkal, mint amilyenek a nyerőgépes játékok. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen a kereskedés az egyik legrégebbi szakma, a vándorkereskedők, eladók, piacosok, szinte egyidősek az emberi civilizáció fejlődésével.

Így aztán azon se kell csodálkozni, hogy elsőként a különböző online boltok terjedtek el tömegesen, amelyek ma már sok termék esetében népszerűbbek és látogatottabbak, mint a klasszikus, fizikai értelemben létező üzletek. A másik dinamikusan fejlődő internetes iparág az online szerencsejáték. Ma már nem kell autóba ülnünk, hogy elutazzunk egy kaszinóba. Ha például a nyerőgépes játékok azok, amelyekkel szeretnénk játszani, számos oldal közül választhatunk, így például elég rákattintanunk a következő hivatkozásra: https://betinia.com/hu/casino/slots és már játszhatunk is.

Tőzsdézzünk otthonról

Az online gazdaság fejlődése nem kerülte el az újabb kori gazdaság legizgalmasabb és legellentmondásosabb intézményét, a tőzsdét sem. A világ legjobb cégei a legnagyobb tőzsdéken mérettetik meg magukat, az itteni mozgások a világgazdaságot befolyásolják. A tőzsde évtizedekig sokak számára egy távoli, megfoghatatlan fogalom volt, az üzletemberek exkluzív helyszíne.

Ez azonban mára már megváltozott. Számos online tőzsdeoldal és alkalmazás létezik, ahol akár néhány ezer forint befektetésével bárki kipróbálhatja az értékpapírokkal való kereskedés izgalmát. Ehhez azonban nem árt megismerkedni a tőzsdézés alapjaival, azzal, hogy milyen értékpapírokba érdemes fektetni és milyen futamidővel.

Forrás: Pixabay.com

Piaci kapitalizáció

A tőzsdei kereskedés megkezdése előtt hasznos lehet megismerkednünk a piaci kapitalizáció fogalmával. Ez a kifejezés azt mutatja meg, hogy mennyi egy vállalat tőzsdei értéke a piac reakciói alapján. A piaci kapitalizáció értéke megegyezik az adott cég tőzsdén lévő részvényei darabszámának és azok aktuális árfolyamának szorzatával.

Ennek alapján alapvetően, háromféle kapitalizációról beszélhetünk. A kis kapitalizációval rendelkező vállalatok azok, amelyek piaci értéke 2 milliárd dollár alatt van, a közepesek értéke 2 és 10 milliárd dollár közötti, míg a legnagyobbak azok, amelyek piaci kapitalizációjának értéke meghaladja a 10 milliárd dollárt.

Felvetődik a kérdés, hogy mely cégekbe érdemes a pénzünket befektetni. Ha nem gyors tőzsdei spekulációkban gondolkodunk, akkor mindenképpen a közepes és nagy kategóriába eső cégeket tudjuk ajánlani. Mindegyik kategória rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal is.

Minél nagyobb egy vállalat értéke, annál stabilabbnak számít. Így a nagyobb cégek portfóliója stabilabb és kisebb volatilitással jár, mint a kisebbeké, tehát mondhatjuk, hogy minél nagyobb egy cég, az ilyen jellegű kockázat annál kisebb. Másrészt, azt is szem előtt kell tartani, hogy a nagyobb vállalatok értékpapírjai sokszor több pénzbe is kerülnek.

A leggyakrabban követett stratégia a befektetés diverzifikációja. Mindenképp csökkentjük a kockázatot, ha a pénzünket egy helyett több különböző cég portfóliójába fektetjük. A diverzifikáció lényege a kockázati tényezők megosztása különböző eszközosztályok között. Ezzel a módszerrel csökken a valószínűsége, hogy egy konkrét kiválasztott területen túl magas kockázattal kell szembesülnöd. A lényeg: mindig végezzünk elemzést és fontoljuk meg döntésünket.

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »