Brexit: folytatódik az egymásra mutogatás

Továbbra is komoly aggodalomra ad okot, hogy az Egyesült Királyság kormánya a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi jegyzőkönyv végrehajtásában az egyoldalú megoldások útjára kíván lépni – jelentette ki Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja, miután megbeszélést folytatott Liz Truss brit külügyminiszterrel csütörtökön. Truss ugyanakkor úgy nyilatkozott: szerinte elfogadhatatlanná váltak azok a kereskedelmi fennakadások, amelyeket az észak-írországi protokoll okoz a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalomban.

Az észak-írországi jegyzőkönyv végrehajtásáról folytatott megbeszélést követően Sefcovic közölte: az Egyesült Királyság annak ellenére készül egyoldalú lépések megtételére, hogy az Európai Unió számos megoldást javasolt, amelyek jelentősen javítanák a jegyzőkönyv végrehajtásának módjait.

Emlékeztett: az EU legutóbb februárban javasolt ütemtervet az észak-írországi emberek és vállalkozások által felvetett, megoldatlan gyakorlati kérdésekről folytatott intenzív megbeszélésekre. A javaslatokra az EU még mindig várja a brit fél válaszát – jegyezte meg.

„Meggyőződésem, hogy csak a közös megoldások működhetnek. Az egyoldalú fellépés, mely elutasítja a nemzetközi megállapodást, elfogadhatatlan” – fogalmazott az uniós biztos, s hozzátette: egy ilyen lépés aláásná az EU és az Egyesült Királyság közötti bizalmat, valamint veszélyeztetné a felek végső célkitűzéseit, köztük az 1998-as nagypénteki megállapodás által elindított észak-írországi megbékélési folyamat nehezen megszerzett eredményeinek megőrzését, miközben jogbiztonságot és kiszámíthatóságot biztosítana az észak-írországi emberek és vállalkozások számára. Aláássa továbbá azokat a feltételeket is, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy Észak-Írország továbbra is hozzáférjen az EU egységes piacához – emelte ki.

Az EU és az Egyesült Királyság ugyanazokkal a globális kihívásokkal szembesülnek, ezért szükség van a jogszerűség fenntartására és a nemzetközi kötelezettségek teljesítésére. „Rendkívül fontos, hogy konstruktív módon dolgozzunk együtt” – tette hozzá.

  • Miről is szól a protokoll?
Nagy-Britannia 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból, de továbbra is több ezer olyan jogszabály és szabályozás van érvényben, amely még a brit EU-tagság évtizedei alatt született.

Brüsszel és London vitája abból ered, hogy a Brexit-megállapodáshoz fűzött, 64 oldalas észak-írországi jegyzőkönyv alapján az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával. Így viszont a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba – vagyis az egységes uniós piacra – ellenőrizetlen termékek kerüljenek be. Ez a megoldás az ára annak, hogy ezeket az ellenőrzéseket nem Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán kell elvégezni.

Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának – amelynek Anglia, Skócia és Wales a tagja -, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

Nagy-Britannia október közepén terjesztett be javaslatot az Európai Unió elé az észak-írországi protokoll módosítására. David Frost korábbi brit Brexit-ügyi államtitkár utalást tett arra, hogy a megállapodás elmaradása esetén a brit kormány akár egyoldalúan felfüggesztheti a protokoll végrehajtását.

A brit külügyminiszter másként vélekedik

Liz Truss a londoni külügyminisztérium szóvivőjének csütörtöki beszámolója szerint telefonon tárgyalt Maros Sefcoviccsal, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős alelnökével.

A megbeszélésen – amely a külügyi szóvivői tájékoztató szokásos diplomáciai visszafogottsága ellenére is érezhetően igen éles hangvételű volt – Truss kijelentette, hogy a rendezésre tett uniós javaslatok „még inkább hátramozdítanák” a helyzetet, mivel a jelenleginél is több ellenőrzés és papírmunka bevezetésével járnának.

Sefcovic a londoni külügyminisztérium tájékoztatása szerint úgy válaszolt, hogy nincs mozgástér az Európai Unió tárgyalási hatáskörének kiterjesztésére, sem olyan új javaslatok előterjesztésére, amelyek enyhíthetnék a kereskedelmi feszültségeket.

A brit külügyminiszter ezt „sajnálkozással nyugtázta”, és közölte, hogy az észak-írországi helyzet egyúttal az Egyesült Királyság belső békéjének és biztonságának ügye. Liz Truss kijelentette: ha az EU nem tanúsít kellő rugalmasságot a problémák megoldása érdekében, a brit kormánynak nem marad más választása, mint az, hogy maga tegyen lépéseket.

Truss ezzel gyakorlatilag megerősítette a The Times című konzervatív brit napilap csütörtöki értesülését, amely szerint Boris Johnson brit miniszterelnök hamarosan bejelenti, hogy a brit kormány egyoldalúan felülírja a protokoll több sarkalatos elemét. A lap forrásai szerint Suella Braverman, a kormány jogi főtanácsadója azt a szakvéleményt adta Johnsonnak, hogy egy ilyen lépés jogilag megalapozott lenne.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »