Csak egy hajszállal nyert Macron pártja az első fordulóban

Emmanuel Macron államfő és centrista szövetségesei Ensemble! (Együtt!) elnevezésű koalíciója épphogy beelőzte a baloldali összefogást (NUPES) a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában.

A francia belügyminisztérium végső összesítése szerint a centrista pártok szövetsége a szavazatok 25,75%-át szerezte meg, míg a második helyet – alig lemaradva – Jean-Luc Mélenchon baloldali blokkja húzta be 25,66%-kal.

https://www.instagram.com/p/CeuRdSPqlix/

A mandátumbecslések alapján a kormánypárt a most vasárnapi második fordulóban az élen végezhet és a legerősebb politikai formáció maradhat, de nem biztos, hogy megszerzi az abszolút többséghez szükséges 289 helyet a nemzetgyűlésben, ami pedig elengedhetetlen lenne a reformok folytatásához.

Az elnöki koalíció 275 és 310 közötti helyre számíthat, míg a baloldali összefogás 150-190 képviselőt küldhet a parlamentbe, s ezzel a legjelentősebb ellenzéki erő lehet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Instagram / MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Védelmi ipari program indulhat jövőre az unióban

Kihívást jelent az EU azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján.

Read More »