Csak egy hajszállal nyert Macron pártja az első fordulóban

Emmanuel Macron államfő és centrista szövetségesei Ensemble! (Együtt!) elnevezésű koalíciója épphogy beelőzte a baloldali összefogást (NUPES) a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában.

A francia belügyminisztérium végső összesítése szerint a centrista pártok szövetsége a szavazatok 25,75%-át szerezte meg, míg a második helyet – alig lemaradva – Jean-Luc Mélenchon baloldali blokkja húzta be 25,66%-kal.

A mandátumbecslések alapján a kormánypárt a most vasárnapi második fordulóban az élen végezhet és a legerősebb politikai formáció maradhat, de nem biztos, hogy megszerzi az abszolút többséghez szükséges 289 helyet a nemzetgyűlésben, ami pedig elengedhetetlen lenne a reformok folytatásához.

Az elnöki koalíció 275 és 310 közötti helyre számíthat, míg a baloldali összefogás 150-190 képviselőt küldhet a parlamentbe, s ezzel a legjelentősebb ellenzéki erő lehet.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Instagram / MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Piaci körkép: 3 hónapos mélyponton a DAX

Mínuszban forognak az európai tőzsdék csütörtökön a borús ázsiai kereskedést követően. A mindig jelen lévő recessziós félelmeken túl nincs különösebb egyértelmű oka a mai csökkenésnek, de az európai blue chip indexek 1% feletti veszteséget mutatnak.

Read More »

A NATO a legjelentősebb fenyegetésnek minősítette Oroszországot

A NATO-tagországok vezetői szerdán, madridi csúcstalálkozójukon elfogadták az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének új, a következő évtizedre vonatkozó stratégiai koncepcióját. A találkozón Svédországot és Finnországot hivatalosan is felkérték a csatlakozásra; a két ország várhatóan már a jövő héten aláírja az erről szóló jegyzőkönyvet.

Read More »