Másodszor is elnök lesz Emmanuel Macron

A jelenlegi francia elnök Emmanuel Macron a vasárnapi elnökválasztáson 2017 után ismét legyőzte szélsőjobboldali kihívóját, Marine Le Pent, ezzel pedig másodszor is Franciaország vezetője lesz.

Az eredmény ugyan kicsit szorosabb volt, mint öt évvel ezelőtt, míg 2017-ben Macron a szavazatok 66,1%-át szerezte meg, idén mindössze 58,54%-kal végzett az élen, de ez még így is kényelmes többséget jelent, az eredmény nem a vitatható tartományban van.

Macron győzelmével két évtized után újra olyan elnöke lesz az országnak, aki másodszor tölti ki mandátumát, erre utoljára Jacques Chirac idejében volt példa. Az elnökválasztási kampányt jórészt az ukrajnai háború határozta meg, Macron pedig arra tett ígéretet, hogy Franciaországot egy erősebb, integráltabb Európai Unió vezető országává teszi, míg ellenfele éppen az ország NATO és EU kötelékeinek lazításával kampányolt.

  • Előzmények:

Dupla hátrányból indul Macron ellen Le Pen

Jön a választás, elővették a Le Pen elleni korrupciós vádakat

https://www.instagram.com/p/Ccwm77NDf3g/

Forrás: Bloomberg / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »