Macron lehet a befutó a francia elnökválasztás első fordulójában

Tizenkét nappal a francia elnökválasztás első fordulója előtt továbbra is Emmanuel Macron jelenlegi államfőnek van a legnagyobb esélye a győzelemre, de a különbség csökkent közte és legfőbb riválisa, Marine Le Pen, a szuverenista Nemzeti Tömörülés jelöltje között.

Az Elabe közvélemény-kutató intézetnek a BFM hírtévében szerdán közzétett felmérése szerint Emmanuel Macron 28 százalékkal végezne az élen az első fordulóban Marine Le Pen előtt, aki a szavazatok 21 százalékára számíthatna, ha most tartanák a voksolást.

Le Pen márciusban fokozatosan emelkedett ki a többi jobboldali jelölt, Eric Zemmour publicista és Valérie Pécresse, a jobbközép Köztársaságiak jelöltje közül, akikkel sokáig szoros versenyben volt a második helyért.

A két esélyes jelölt között a második fordulóban várható különbség is csökkent: Emmanuel Macron a szavazatok 52,2 százalékára számíthatna, ha most tartanák a választást, míg Marine Le Pen a voksok 47,5 százalékát kapná. Egy héttel ezelőtt még 12 százalék volt a különbség kettejük között; Macront 56, Le Pent 44 százalékra jelezték a felmérések a második fordulóban.

https://www.instagram.com/p/Cazod3yo76a/

Az előző, öt évvel ezelőtti második fordulóhoz hasonlóan most is Macron-Le Pen párbajt jeleznek előre a felmérések, de annak végeredménye még soha nem volt olyan szoros, mint a legfrissebb, a  szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásban.

Az ukrajnai háború az elmúlt hetekben a nemzetközi politikában közvetítőként fellépő jelenlegi elnök erősödésének kedvezett, az elmúlt héten a kampányban azonban ismét a belföldi témák, mindenekelőtt a gazdasági kérdések kerültek előtérbe. Marine Le Pen pedig a franciák által legfőbb kérdésnek tartott vásárlóerő problémájára és a szociális kérdésekre összpontosította a kampányát.

A felmérés szerint a harmadik helyen a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon áll a szavazatok 15,5 százalékával, a negyedik pedig Eric Zemmour (10,5 százalék) Valérie Pécresse előtt, aki 9,5 százalékkal az ötödik helyre szorult.

A felmérés március 28. és 30. között, 1521 francia választópolgár megkérdezésével készült. A hibahatár 1,1 és 3,1 pont között mozog. Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a második fordulót április 24-én rendezik.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »