Európa mégis fizethet euróban az orosz gázért

Írásbeli tájékoztatást kért Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnöktől az orosz földgázszállítások elszámolási rendszerének tervezett átalakításáról egy szerdai telefonos megbeszélésen, amelyet az orosz államfő kérésére tartottak – közölte szerda este a német kormány szóvivője.

Steffen Hebestreit közleménye szerint Vlagyimir Putyin elmondta, hogy aláír egy törvényt, amely szerint ugyan április 1-jétől a gázszállításokért rubelben kell fizetni, de ez nem jelent változást az európai szerződéses partnerek számára.

Az orosz gáz árát továbbra is euróban kell kifizetni, és az összeget a szokásos módon a Gazprom Banknak kell átutalni, amelyet nem érintenek az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt bevezetett büntetőintézkedések. A bank a beérkezett pénzt rubelre váltja át – fejtette ki Putyin. Olaf Scholz „a beszélgetés során nem egyezett bele ebbe az eljárásba”, csupán írásbeli tájékoztatást kért, hogy pontosabban megismerhesse.

A német kormány továbbra is a legfejlettebb ipari államokat összefogó G7 csoportban kialakított álláspontot képviseli, miszerint „az energia-szállításokért kizárólag euróban vagy dollárban kell fizetni, ahogyan azt a szerződések előírják” – áll a közleményben.

Putyin március 23-án jelentette be, hogy Oroszország a vele szemben barátságtalannak minősített országokkal a gázkereskedelemben áttér a rubelelszámolásra. Hozzátette, hogy Oroszország továbbra is szállít földgázt „a korábban megkötött szerződésekben rögzített árképzési elveknek megfelelő mennyiségben és áron”. Hangsúlyozta, hogy a változások csak a fizetés pénznemét érintik.
  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »