Párton kívüli jobboldali publicista lehet Macron kihívója

Eric Zemmour jobboldali publicistát először jelezte egy felmérés befutónak a francia elnökválasztás második fordulójába: ha most rendeznék a voksolást, a publicista a szavazatok 17-18 százalékával jutna tovább a 24 és 27 százalékos támogatottságot élvező Emmanuel Macron államfő mellett az első fordulóból.

A Harris Interactive közvélemény-kutatóintézetnek a Challenges című lap megbízásából készült felmérése szerint a jelöltségét egyelőre még lebegtető, párton kívüli jobboldali publicista maga mögé utasította Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés jelöltjét, aki egyébként minden felmérésben visszacsúszott a 15-16 százalékos támogatottsági szintre, amióta a tőle jobbra álló Zemmour népszerűségét is mérik.

A bevándorlásról, az iszlámról és a nemzeti identitásról vallott radikális felfogásairól ismert Eric Zemmour régóta a polgári középosztályt képviselő konzervatív jobboldal és a munkásrétegekre építő Nemzeti Tömörülés összefogását sürgeti, ugyanakkor úgy látja, hogy Marine Le Pen képtelen a győzelemre, és alkalmatlan az elnöki posztra.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a publicista egyszerre tud szavazatokat elhódítani Le Pen párjától és a konzervatív táborból is, akinek valamennyi jelöltjét maga mögé utasítja. Amennyiben a jobboldali Köztársaságiak a pártkongresszusukon Xavier Bertrand-t jelölik államfőnek, ő 13 százalékra számíthat Eric Zemmourral szemben, Valérie Pécrésse 11, míg Michel Barnier csak 7 százalékot érne el az első fordulóban.

A felmérés szerint a második fordulót Emmanuel Macron nyerné meg a szavazatok 55 százalékával, Zemmour 45 százalékot kapna. A publicista magas támogatottsága az elemzők szerint azzal magyarázható, hogy amennyiben Zemmour és Macron jut be a második fordulóba, a baloldali szavazók jelentős része távol marad a voksolástól. Mintegy 50 százalékuk jelezte, hogy tartózkodni fog egy Zemmour-Macron párbaj esetén.

Antoine Gautier, a felmérést végző  Harris Interactive kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen rövid idő alatt még egyetlen jelöltnek sem ugrott meg annyira a támogatottsága, mint amennyit Eric Zemmour esetében látni. A publicista támogatottságát egy hónappal ezelőtt kezdték mérni a közvélemény-kutatók, akkor 7 százalékon állt. Azóta az újságíró megjelentette legújabb könyvét, amit választási kampányhoz hasonló eseményeken népszerűsít és dedikál.

Marine Le Pen, aki augusztusban még 24 százalékkal a második helyen állt az első fordulóban, hétről hétre veszít a támogatottságából. Baloldalon a radikális Jean-Luc Mélenchon, a Lázadó Franciaország vezetője 11, Yannick Jadot, a Zöldek jelöltje 7, a szocialista  Anne Hidalgo pedig 6 százalékon áll jelenleg.

A reprezentatív felmérés október 4-én 1310 francia választópolgár megkérdezésével készült, a hibahatár 1,4 és 3,1 százalékpont között mozog.

A francia elnökválasztás első fordulóját 2022. április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI

Friss hírek