Fokozódik a migrációs nyomás az olasz partokon

Az Il Giornale olasz jobboldali napilap példa nélkülinek nevezte az ország kikötőiben a téli hónapokban eddig tapasztalt migrációs nyomást.

Az olasz hatóságok vasárnapi közlése szerint az Aita Mari spanyol civilhajó 176 emberrel a fedélzetén a délolasz Lampedusa szigetén kért kikötési engedélyt, miközben Szicíliába az Orvosok határok nélkül szervezet hajója érkezett meg több mint négyszáz bevándorlóval.

Az Aita Mari bajba került a rendkívül viharos tengeren. Kezdetben nem kapott kikötési engedélyt, így elindult Szicília irányába, majd mégis megnyitották előtte Lampedusa kikötőjét. Az esti órákban kezdődött el a migránsok partra szállása, akik között 23 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. Az Il Giornale úgy értesült, hogy az Aita Mari nem az Olaszországhoz tartozó tengeri kutatási és mentési övezetben vette fedélzetére a migránsokat, mégis Lampedusa partjai felé indult el.

Szombat délután az Orvosok határok nélkül hajója, a Geo Barents kötött ki a szicíliai Augustában. A 439 fős csoport tagjait a bevált gyakorlat szerint azonnal tesztelték, és hatan bizonyultak pozitívnak a Sars-CoV-2 vírusra.

https://www.instagram.com/p/CZU2pI-OzPh/

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párt elnöke közösségi oldalán azt írta, hogy az illegális bevándorlók „százával érkeznek Lampedusára, és miközben a római kormány az olaszokkal szemben újabb és újabb korlátozásokat vezet be (a pandémia miatt), határaink továbbra is tárva vannak a tömeges illegális bevándorlás előtt”.

Meloni szerint „Olaszországnak olyan kormányra van szüksége, mely képes megvédeni saját határait: az inkompetenseknek minél előbb távozniuk kell”.

Lampedusán év eleje óta alig volt nap migránsokkal teli hajók érkezése nélkül. A sziget kétszázötven fős migránstáborában ismét több mint ötszázan vannak. Nicola Molteni, a kormánypárt Liga belügyi államtitkára korábban „aggasztó és vészjelző” helyzetről beszélt, hangsúlyozva, hogy Lampedusán januárban már több mint kétezren kötöttek ki, ami a tavalyi év első hónapjában mért kétszerese. Egész Olaszországba tavaly több mint 67 ezren érkeztek, idén január elseje óta pedig már több mint háromezren.

Ismét egyre több migráns érkezik az olasz partokra

Újabb migránshajó köthet ki Szicíliában

Forrás: MTI / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »